INTRODUCTIE

Energielandschap is 

enorm breed; wij zijn 

méér dan ketelfabrikant

Pijl: Intro

De verduurzamingsopgave is enorm en de keuzes waar vastgoedbezitters voor staan, zijn complex. Dat is de reden dat Remeha vol inzet op het helpen van haar relaties, zo vertelt algemeen directeur Arthur van Schayk. “We willen zo dicht mogelijk naast onze klanten staan, met hulpmiddelen, advies en producten waarmee zij zo eenvoudig als mogelijk is die verduurzamingsopgave kunnen uitvoeren. Daar zijn al onze inspanningen op gericht.”

Arthur van Schayk over de visie op de energietransitie

Pijl: Volgende scene

De komende jaren kunnen eigenaren, beheerders en installateurs van utiliteitsgebouwen een helpende hand goed gebruiken. Om hen die hulp te bieden, zorgt Remeha ervoor dat eigenaren rechtstreeks, maar vooral via hun vaste installateur of adviseur, over de kennis en kunde kunnen beschikken die zij nodig hebben. “Iedereen weet dat er bijzonder veel werk aan de winkel is. En het is niet eenvoudig. Allemaal van het gas af is geen adagium dat wij ondersteunen. Het landschap en de mogelijkheden zijn veel diverser. Dat is ook waar wij voor staan en waar wij ons bedrijf op inrichten. Wij zijn inmiddels veel méér dan de ketelfabrikant die we decennialang zijn geweest. Wij zetten in op alle verduurzamingstechnieken en -oplossingen met de hernieuwbare energievormen die we inmiddels kennen; groene elektriciteit, groen gas, waterstof en restwarmte”, vertelt Van Schayk.

Complete concepten of stap voor stap

“In de woningbouw kennen we twee sporen. Enerzijds is er de komende jaren veel nieuwbouw nodig om aan de woonwensen van alle inwoners in ons land tegemoet te komen. Voor die nieuwbouw bieden wij via Klimaat@Home complete concepten om de bouwer in één keer een volledig duurzaam comfortsysteem te leveren. Anderzijds is er de bestaande bouw. De eigenaren van die woningen gaan echt niet in een keer dertig- tot veertigduizend euro uitgeven om hun huis energieneutraal te maken. Dit moet in stappen gebeuren en dat kan ook, op natuurlijke momenten. Een van de eenvoudige maatregelen, die bij enorm veel woningen past, is de plaatsing van een hybride warmtepomp. Daarmee reduceer je het gebruik van fossiel gas in één keer met zo’n 70 procent, terwijl je wel altijd verzekerd bent - ook in koude winters en in minder goed geïsoleerde woningen - van voldoende warmte en comfort.”

"In de praktijk betekent dit dat we in ons land voor zo’n 30.000 ketelhuizen een uitdaging hebben"

Arthur van Schayk
algemeen directeur Remeha

a_arthur_van_schayk-rond.png

Next

02

Toekomstvisie

Uitdaging voor 30.000 ketelhuizen

“Daarnaast is er de utiliteit. Gebouweigenaren hebben de verplichting om uiterlijk in 2023 hun gebouw van een energielabel C te voorzien. In de praktijk betekent dit dat we in ons land voor zo’n 30.000 ketelhuizen de uitdaging hebben om ze van een upgrade en verduurzaming te voorzien. Daarvoor zullen we met elkaar, met de installateurs die daar komen, met de eigenaren en met de huurders in die gebouwen, moeten bepalen hoe we dat op een slimme manier kunnen doen. Daarvoor zijn legio mogelijkheden. Hiervoor geldt dat je naar de aard van het gebouw moet kijken, naar de functie en dan naar wat kan; het is dus elke keer maatwerk. Wij hebben alles in huis om voor elke oplossing de middelen aan te reiken. Dat kan het bijplaatsen van een elektrische warmtepomp zijn, dat kan een zonthermisch systeem zijn, maar het kan ook efficiënter zijn om een volledig nieuw klimaatsysteem aan te leggen.”

Snel schakelen en meedenken

“De installateurs die in de utiliteit werken, hebben enorm veel kennis van de systemen die daar nu staan. Wij hebben dankzij onze verbredingsslag de aanvullende kennis in huis; over warmtepompen, warmwatersystemen, zonnesystemen, collectieve verwarmingssystemen. Kortom, samen kunnen wij snel schakelen en meedenken om de gebouweigenaar een oplossing te bieden die het beste past bij zijn specifieke situatie. Soms bepaalt de investeringsruimte, soms is het een ambitieniveau en soms zijn er technische beperkingen. Voor ons maakt het inmiddels niet zo veel uit wat de omstandigheden zijn waaronder wij de optimale oplossing moeten vinden. Het gaat erom dat we een integrale benadering hanteren. Dat past bij ons, juist omdat wij een brede aanbieder van comfort- en verwarmingssystemen zijn.”

Werken met ‘building blocks’

“Op dit moment zien we dat de vraag in de utiliteit vooral uitgaat naar elektrische warmtepompen met wat grotere vermogens, de grote zonlichtsystemen en moderne warmwatersystemen. En als de omstandigheden het toelaten, dan bieden wij ook de mogelijkheid om systemen op groen gas toe te passen”, zegt Van Schayk. “Als je naar de vraag en de mogelijkheden voor de komende jaren kijkt, dan gaan we systemen steeds meer opbouwen uit - wat ik noem - ‘building blocks’. Dat zag je feitelijk al bij de opkomst van cascadesystemen. Die installaties zijn ook al uit ‘building blocks’ opgebouwd. Deze ontwikkeling zet zich krachtig door en is noodzakelijk, omdat de belangrijkste bottleneck de menskracht wordt. De komende 10 jaar hebben we - in woningbouw én utiliteit - handjes tekort, en dat wordt een dijk van een probleem.”

Inspelen op tekort aan vakmensen

“Fabrikanten als Remeha moeten daarop inspelen met een aantal maatregelen. Ten eerste met ons assortiment aan toestellen, waarbij we voor elk product één en hetzelfde platform aanbieden. Dus als je één regelaar kent, dan ken je al onze regelaars. Dat is ook belangrijk voor predictive maintenance en beheer op afstand. Ten tweede betekent dit dat wij al onze systemen gaan opbouwen uit basiscomponenten. Dit zijn ‘must haves’. Doen we dit niet dan kunnen wij, maar ook de installatiesector, niet aan de vraag beantwoorden; een vraag die enorm wordt. Ten derde gaan wij ook meewerken aan educatie. Als Remeha willen we de BV Nederland helpen om het leuke vak van technicus op alle niveaus, van basisschool tot universiteit, te promoten en te ondersteunen. Op die manier willen we ook de komende jaren genoeg technische mensen hebben die in dit mooie vakgebied van ons kunnen werken.”

Groen gas en waterstof

Van Schayk vindt kennisontwikkeling niet alleen belangrijk om de huidige systemen te kunnen blijven aanbieden, maar juist ook om de veranderingen die er nog aan komen het hoofd te bieden. “Onze volledige keteltechnologie is straks gebaseerd op het vergroenen van gas en het gebruik van waterstof. Zeker in ons land, met de ambitie om van Nederland waterstofland te maken, heeft dit een enorme impact. Daar richten wij ons nu volledig op in. Dan gaat het om onze R&D en ontwikkeltrajecten die op een andere manier dan in het verleden producten moeten voortbrengen. Zo hebben we onze organisatie per productgroep opgesplitst in units, waarmee we veel dichter op de markt zitten en dus sneller de ontwikkelingen kunnen volgen.”

Totale connectiviteit van systemen

“Ook als ik kijk naar de elektrificatie van ons energiesysteem, zie ik vooral enorme kansen maar ook uitdagingen in de totale connectiviteit van systemen. Wanneer gebruikt een toestel elektriciteit? Wanneer leveren we elektriciteit? Waar kunnen we die elektrische energie - in de vorm van warmte, elektriciteit of waterstof - opslaan en wanneer gebruiken we die elektriciteit weer? Voor het antwoord op al deze vragen zijn intelligente systemen nodig. De netwerkbeheerders schalen hun netwerken op, maar die systemen zullen nooit in één keer in balans zijn. Dit betekent dat ook bedrijven als Remeha daaraan moeten bijdragen. En dat kunnen we ook, bijvoorbeeld met de hybride warmtepomp, die je snel op en af kunt schakelen. Maar ook met batterijopslag, om korte termijn fluctuaties op te vangen, kunnen wij de markt helpen bij het in balans brengen van ons energiesysteem.”

Meer collectieve installaties

Tot slot voorzien wij in zowel de utiliteit als de woningbouw een groei naar meer collectieve installaties. Dit is iets wat de energietransitie met zich meebrengt; door te clusteren kun je in wijken en in nieuwbouwprojecten op een efficiëntere manier een duurzame energievoorziening ontwerpen. Hetzelfde gaat op voor bedrijfsterreinen of in kantoorparken; hier ben je straks beter in staat om energiegebruik te optimaliseren zodra je naar collectieve oplossingen zoekt. Denk dan aan wkk-achtige systemen op basis van bijvoorbeeld waterstof of grote warmtepompen met bodemenergiesystemen (wko’s). Vervolgens krijg je in de gebouwen en de woningen in zo’n wijk of bedrijfsterrein een energietoevoer in de vorm van warmte, koude en elektriciteit. Met onder meer warmteafgiftesetjes of kleine warmtepompen kunnen we de gebouwen en woningen comfortabel maken. Het is ook deze verschuiving naar meer collectieve systemen waarom wij ons zo aan verbreden zijn”, besluit Van Schayk.

building_blocks.png
collaboration.png
smart-tooling.png
sustainability.png
connectivity.png
district_heating.png
labelc.png