109126473_4655917431100392_7995700433682507975_n.jpg

PROJECT IN BEELD

Duurzame appartementen

in voormalig wolpakhuis

In 1919 verrees aan de Broekhovenseweg 130 in Tilburg een wolpakhuis volgens een – voor die tijd – innovatieve constructie. Ruim honderd jaar later kreeg het gebouw een nieuwe functie: dat van woongebouw. Wat wel hetzelfde bleef, is het gebruik van nieuwe technieken. Met behulp van vergaande isolatie, zonnepanelen en een all-electric warmtepomp van Remeha ontstond een zeer energiezuinig pand.

Pijl: Volgende scene (copy)
109115799_4655880304437438_2134206687923713592_o.jpg (copy)

55 zonnenpanelen  voorzien het wolpakhuis in Tilburg voor voldoende energie om het pand te verwarmen. Ook in de koudere periodes.

06

Project in beeld: Duurzame appartementen in voormalig wolpakhuis













Maatwerk

BER Bouw en Renovatie kreeg als aannemer de opdracht om 29 appartementen te realiseren in het wolpakhuis van weleer en het energielabel van het gebouw op te krikken naar label A.

“De transformatie van een utiliteitspand naar een gebouw met woonbestemming is altijd maatwerk” zegt Berrie Eding, eigenaar van bouwbedrijf BER Bouw en Renovatie. “Je komt af en toe dingen tegen tijdens de werkzaamheden die je op voorhand niet ziet aankomen. We werken vaker aan transformatiebouwprojecten en met name oudere panden vormen nog wel eens een uitdaging. Omdat dit gebouw een monumentale status heeft, mochten we er op bouwtechnisch vlak niet te veel aan veranderen. Dat betekent dat we ook wat installatietechniek betreft flexibel moeten zijn en maatwerkoplossingen moeten leveren.”

Next

De ombouw van het voormalig wolpakhuis, dat later nog als bedrijfsverzamelgebouw diende, past in een trend waarbij steeds meer utiliteitsgebouwen tot woningen worden omgebouwd. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2019 bijna 13% van de totale nieuwbouw ontstond door de zogenaamde transformatiebouw. Met de toenemende leegstand en het tekort aan woningen lijkt het ombouwen van utiliteitsgebouwen naar woonruimtes een kans om de woningnood aan te pakken.

8-1-845x684-1.jpg

Bedrijfszekerheid

Jack Heijmans, die als installateur bij het project betrokken was, beaamt dat elk project een unieke aanpak vereist. De eigenaar van H&B Installatietechniek installeerde onder andere de all-electric warmtepomp E-HP 84+ en de cv-ketel Quinta Ace 65 van Remeha in het pand. “Bij aanvang van het project was de verwachting dat we met de geplande isolatiemaatregelen de appartementen volledig gasloos konden verwarmen. Doordat de spouw tussen de muren smaller bleek te zijn dan we vooraf dachten, konden we slechts 4 cm aan spouwmuurisolatie aanbrengen in plaats van de geplande 8 cm. In overleg met Remeha en de opdrachtgever besloten we daarom om naast de warmtepomp ook een cv-ketel voor de pieklast aan te brengen. Zo zijn we er zeker van dat de woningen, ook nu de isolatie minder vergaand is dan we vooraf hadden bedacht, ook tijdens hele koude periodes over voldoende verwarming beschikken.

photo-2020-10-21-13-0...
photo-2020-10-21-13-0... (copy)
photo-2020-10-21-13-0... (copy1)

Wisselwerking warmtepomp en cv-ketel

De elektrische warmtepomp E-HP 84+ verzorgt de dagelijkse warmtevoorziening van de woningen in het industriële pand. Alleen wanneer de warmtepomp niet het benodigde vermogen kan leveren, springt de Quinta Ace 65 bij om de gevraagde warmte op te wekken. “De verwarmingsinstallaties worden automatisch aangestuurd door een weersafhankelijk regelsysteem”, legt Heijmans uit. 

“De warmtepomp maakt gebruik van warmte die hij uit de buitenlucht haalt. Vervolgens verhoogt de warmtepomp de temperatuur tot deze geschikt is om de vloerverwarming in de appartementen te verwarmen. Als de buitentemperatuur te laag is en de warmtepomp de kritieke aanvoertemperatuur van 35 graden niet meer kan realiseren, schakelt de cv-ketel bij. De cv-ketel zorgt er dan voor dat de minimale aanvoertemperatuur toch wordt gerealiseerd.”

Verduurzamingsmaatregelen

Heijmans geeft aan dat elk appartement een eigen thermostaat en een aparte meter voor de energierekening heeft. “Inregelventielen zorgen per woonruimte dat exact de benodigde hoeveelheid warm water naar de vloerverwarming gaat om precies de juiste temperatuur te realiseren. Dit resulteert in een zuinige werking van de verwarmingsinstallatie.” Behalve de installatie van de inregelventielen en de warmtepomp die gebruik maakt van warmteterugwinning voerde het projectteam nog meer verduurzamingsacties door om het gebouw naar energielabel A te krijgen. Zo wekken 96 PV-panelen op het dak van het gebouw zonne-energie op. Verder brachten de uitvoerders van het project spouwmuurisolatie en dakisolatie aan en werden de ramen vervangen door vensters met HR++ glas.

Flexibiliteit

Aannemer BER Bouw en Renovatie is blij met het eindresultaat van het project. “De ruimtes die de installateur tot zijn beschikking had – en dan met name de meterkasten en stijgleidingen – waren erg krap. Ook het inregelen van de verwarmingsinstallaties was een heel nauwkeurige klus. Als je ziet hoe het eindresultaat is geworden, dan verdient de installateur daar een compliment voor. Dat we een monumentaal pand uit 1919 naar energielabel A wisten te brengen, is onder andere te danken aan de installateur en zijn contactpersoon bij Remeha. Door hun flexibiliteit en het actief meedenken over een oplossing toen we de spouwmuurisolatie minder dik konden aanbrengen, waren we toch in staat een duurzame en betrouwbare verwarmingsoplossing te realiseren.”

Inregelventielen zorgen per woonruimte dat exact de benodigde hoeveelheid warm water naar de vloerverwarming gaat om precies de juiste temperatuur te realiseren.

109185448_4655880414437427_4167909099765092012_o.jpg
lisa-klein-klouwenberg-web.jpg

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar duurzaamheid in de utiliteit? Neem dan snel contact met ons op!