van-stokkum_woonmense...

PROJECT IN BEELD

Minimale overlast,

nieuwe ketels in de kast

Toen woningcorporatie De Woonmensen uit Apeldoorn in verschillende appartementencomplexen de cv-ketels moest vervangen, hoefde zij niet ver te zoeken voor een installatiebedrijf die de klus voor hen kon klaren. Binnen de gemeentegrenzen vond de sociale woningbouwvereniging in Indusa Installaties een enthousiaste partner voor de vervanging van de verwarmingsinstallatie. Doordat De Woonmensen in de uitvraag Remeha selecteerde als leverancier van de nieuwe toestellen, is het project zelfs volledig lokaal uitgevoerd.

Pijl: Volgende scene (copy)

12

Project in beeld: Minimale overlast, nieuwe ketels in de kast

Minimaliseren overlast

“Het minimaliseren van de ‘last’ die bewoners ervaren bij het vervangen van de cv-ketels was geen gemakkelijke opgave”, vertelt Winkelman. “We voerden de vervangingswerkzaamheden namelijk midden januari uit; precies in een van de koudste maanden van het stookseizoen. Om de periode dat de bewoners zonder werkende verwarming zaten zo kort mogelijk te houden, zorgden we dat de nieuwe cv-ketel al aanwezig was bij het ketelhuis. Vervolgens ontkoppelden we de oude cv-ketel, haalden we deze weg en sloten direct de nieuwe cv-ketel aan. Hierdoor wisten we de ‘downtime’ per appartementencomplex te beperken tot één werkdag. Om te voorkomen dat de bewoners tijdens deze werkzaamheden in de kou zouden zitten, boden we hen een elektrisch kacheltje aan om een ruimte in hun appartement mee te verwarmen. Gelukkig viel het met de overlast flink mee, aangezien slechts een paar bewoners van dit aanbod gebruik maakte.”

Next

Een belangrijke voorwaarde bij de vervanging van de cv-ketels was het minimaliseren van de overlast. “In ons plan van aanpak hielden we zo veel mogelijk rekening met de bewoners. We maakten duidelijk hoe we ervoor zorgen dat zij weinig tot geen hinder zouden ondervinden van de installatiewerkzaamheden”, zegt Antoine Winkelman, operationeel manager bij Indusa Installaties. “Die benadering heeft een belangrijke rol gespeeld in de beslissing van De Woonmensen om het project aan ons toe te wijzen.”

Cascadeopstelling

Indusa verving de verwarmingsinstallaties bij zeven appartementencomplexen van De Woonmensen. Voor zes van de zeven appartementencomplexen koos Indusa Installaties in overleg met de opdrachtgever voor de GAS 210 Eco Pro als nieuwe verwarmingsketel. “Bij het zevende appartementencomplex bestond de oude opstelling voor de verwarming van de appartementen uit een cascadeopstelling van vier exemplaren van de Remeha Quinta 65”, zegt Winkelman. “Om ook hier de tijd voor het vervangen van de installaties zo kort mogelijk te houden, besloten we om voor de nieuwe situatie eveneens vast te houden aan een cascadeopstelling. We kozen hierbij voor een combinatie van de Remeha Quinta Ace 115, Remeha Quinta Ace 90 en Remeha Quinta Ace 65. Tijdens de werkzaamheden zorgden we er ook hier voor dat de bestaande installatie zo kort mogelijk buiten bedrijf gingen.”

Vervanging schachten rookgasafvoer

Een opdracht binnen het project voor De Woonmensen waarmee Indusa Installaties in maart nog bezig is, is de renovatie van de schachten voor de rookgasafvoer. “Dit vormt een uitdaging, want de gebouwen zijn dermate oud dat er geen gegevens beschikbaar zijn over de hoe de huidige rookgasafvoer bouwkundig is gemonteerd”, aldus Winkelman. “We starten daarom bij één appartementencomplex en gaan vandaar voorzichtig te werk. Onze werkzaamheden op die plek vormen als het ware een pilot voor de andere complexen, die eenzelfde indeling hebben. Zo kunnen we voortbouwen op onze bevindingen en gaat de renovatie van deze voorziening voor de rookgasafvoer hopelijk steeds sneller. Het doel blijft namelijk om de overlast van onze werkzaamheden zo kort mogelijk te houden.”

Lokaal project

Doordat Indusa Installaties, Remeha als leverancier van de verwarmingsoplossingen en opdrachtgever De Woonmensen in dezelfde gemeente actief zijn, is het project volledig lokaal uitgevoerd. Winkelman: “Het heeft toch altijd iets speciaals om een project binnen de eigen gemeentegrenzen te kunnen uitvoeren. Het feit dat dit specifieke project 100% Apeldoorns is, draagt bij aan het duurzamer karakter ervan. Medewerkers en leveranciers hoeven niet met de auto het hele land door om aan de installatie te werken. Onze projectleider is verschillende keren op de fiets naar de projectlocaties gegaan, omdat het voor hem zo dichtbij was. Zulke details geven een project toch een bijzonder tintje.”

lisa-klein-klouwenberg-web.jpg

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar duurzaamheid in de utiliteit? Neem dan snel contact met ons op!

“Het minimaliseren van de ‘last’ die bewoners ervaren bij het vervangen van de cv-ketels was geen gemakkelijke opgave”

Op afstand monitoren

Winkelman geeft aan dat de opdracht voor Indusa Installaties verder ging dan alleen het vervangen van de cv-ketels. “In de oude situatie was de status van de cv-ketels in deze appartementencomplexen niet op afstand uit te lezen. Onze opdracht was om bij de vervanging van de toestellen ook de regeltechniek een upgrade te geven, waardoor bij de nieuwe toestellen monitoring op afstand wél mogelijk is. We vervingen hiervoor de regelkasten en installeerden ondersteunende software, waardoor de status van de installaties via een internetverbinding op afstand is uit te lezen.”

109115799_4655880304437438_2134206687923713592_o.jpg (copy)

Cascade opstelling met vier exemplaren van Remeha Quinta 65.