ARTIKEL

Werken aan een duurzame 

én gezonde leefomgeving

Pijl: Intro

Verduurzaming van ons vastgoed; een enorme operatie die we op veel manieren kunnen uitvoeren. De meest uiteenlopende marktpartijen ontwikkelen concepten of hebben een specifieke visie waarmee zij hun steentje bijdragen. Een van die partijen is Thoma Post Makelaars, die met een eigen verduurzamingsconcept zijn klanten ondersteunt. Maar ook een ondernemer als Ben Woldring, bekend van onder meer Bellen.com en Gaslicht.com, heeft een eigen visie en aanpak. Het gemeenschappelijke kenmerk is dat zij beiden een bron van inspiratie zijn voor andere marktpartijen die aan verduurzaming willen beginnen.

Pijl: Volgende scene (copy)

Een van de grote makelaarskantoren in ons land, Thoma Post Makelaars, neemt en ziet zijn taak steeds breder. “In feite zijn wij de wooncoach voor onze klanten”, zegt directeur Albert Post. “Dat houdt in dat wij mensen helpen bij vrijwel elk aspect waar het om hun woning of bedrijfspand gaat. En ja, verduurzaming van vastgoed is daar een steeds belangrijker onderdeel in. Niet alleen om redenen als milieu en energiegebruik, maar ook om de waarde van je vastgoed in stand te houden of te vergroten.”


Thoma Post Makelaars is met 11 vestigingen en circa 100 medewerkers actief in de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen, in Twente en in de Achterhoek. Ook heeft men een kantoor in Amsterdam. “Het voordeel van onze omvang is dat wij met echte specialisten kunnen werken. Met gespecialiseerde makelaars voor bestaande bouw, voor nieuwbouw, voor bedrijfsvastgoed maar ook met specifieke taxateurs en hypotheekadviseurs kunnen we full service de juiste medewerker voor de juiste klus inschakelen”, zegt Post. Met het opstarten van onze verduurzamingsactiviteiten hebben wij nu ook specialisten die onze klanten helpen bij het energiezuinig maken van vastgoed.”


Aangesloten bij GavoorA

Om die verduurzaming goed en gestructureerd aan te pakken is Thoma Post aangesloten bij GavoorA. Dit is een landelijk samenwerkingsverband waarbij makelaars, duurzaamheidsexperts en installateurs zijn aangesloten. “Vanuit deze samenwerking beschikken we over gecertificeerde specialisten die eigenaren van woningen of ander vastgoed een maatwerkadvies geven. Dit betekent dat zij kijken naar duurzaam wonen, in de brede zin van het woord. Natuurlijk is energie besparen belangrijk, maar nog fijner is als de verbouwing er ook voor zorgt dat het comfort en de veilige en gezonde leefomgeving van je huis of pand daardoor verbetert. Dat is de win-winsituatie waar wij met onze verduurzaming naar toe moeten”, vertelt Post.


Verduurzamingsvoorstel opstellen

“In de praktijk willen wij, als een huis of bedrijfspand in de verkoop gaat, meteen een verduurzamingsvoorstel opstellen. De kopende partij weet daardoor meteen waar hij aan toe is, als hij open staat voor verduurzaming. De aankoop is namelijk een natuurlijk moment om dergelijke werkzaamheden uit te voeren. Vrijwel elke nieuwe bewoner wil bepaalde zaken aanpassen en verbouwen. En je kunt de kosten relatief goedkoop meenemen in je hypotheek. Bovendien verzorgen wij, via onze aanpak GavoorA, de volledige begeleiding en uitvoering. Alle specialisten die daarvoor nodig zijn, zijn via ons samenwerkingsverband aanwezig; van de ontwerper en adviseur, tot het isolatiebedrijf en de installateur.”


Specialisten bij elkaar brengen

Albert Post verwacht veel van de samenwerking, omdat alle benodigde partijen meedoen. “De gemiddelde consument weet niet waar hij of zij moet beginnen. En dat is begrijpelijk, als je ziet welke kennis wij binnen GavoorA bij elkaar brengen. Je hebt namelijk best veel specialisten nodig. Op 1 februari zijn wij begonnen en we zullen dit stap voor stap uitrollen. Eerst voor woningeigenaren in Twente, daarna de Achterhoek en dan de Stedendriehoek. Uiteindelijk is dit een concept dat ook voor bedrijfsvastgoed prima kan werken. Maar we zullen het stap voor stap moeten doen, omdat we ook willen leren van ervaringen in de praktijk. Wat ik inmiddels al wel heb geleerd is dat verduurzaming enorm veel energie geeft. Het is ontzettend leuk om te kunnen besparen en tegelijk je wooncomfort aanzienlijk te vergroten. En wij zijn in staat om al die kennis en ervaringen te delen. Dat maakt mij erg enthousiast.”

De coronapandemie was voor ondernemer Ben Woldring een goed moment om zijn bedrijfspand in Groningen grondig aan te pakken. Het werd een verduurzamingsoperatie, maar met de focus op het creëren van een gezond binnenmilieu. “Zo’n virus zet je wel aan het denken. Goede ventilatie, maar ook andere maatregelen waardoor onze medewerkers gezond en fit blijven, zijn eigenlijk veel belangrijker.”


“Ons bedrijfspand zit in een monumentaal koetshuis met daar aangebouwd een stuk nieuwbouw uit 2004. Sinds corona zijn intrede deed, zijn de meeste van onze mensen - zoals bij veel bedrijven - thuis aan het werk. Voor ons was dit hét moment om het hele pand flink te verduurzamen. Alleen hebben we daar wel onze eigen gedachten op losgelaten”, zegt Ben Woldring, ondernemer en oprichter van een tiental goedlopende vergelijkingssites waaronder Bellen.com en Gaslicht.com.


Schoonste lucht van Nederland

“Uit cijfers van het RIVM blijkt dat we in Groningen de schoonste lucht van Nederland hebben. Voor ons was het daarmee duidelijk dat wij in ons gebouw een ventilatiesysteem moesten installeren dat zoveel mogelijk verse buitenlucht toelaat. ‘Breng buiten naar binnen’ is dan ook ons motto. Recirculatie van lucht is hier een verboden woord”, zegt Woldring met knipoog. Maar serieus: “geen warmtewiel, maar een warmtewisselaar met een maximaal verversingsdebiet en efficiënte en stille luchtafzuiging waren de eisen voor ons nieuwe ventilatiesysteem.” Hij kwam daarvoor uit bij de startup Goflow Technology, een bedrijf dat een innovatief ventilatieprincipe introduceert met een modulaire opbouw en gebruik van de nieuwste componenten.


Uitgebreid sensornetwerk

“Naast dit geavanceerde ventilatiesysteem hebben we ons kantoor ook uitgerust met een uitgebreid sensornetwerk van AWAIR. Daardoor kunnen alle ruim 50 medewerkers op een app en via displays de kwaliteit in de ruimte monitoren; de sensoren meten real time CO2, fijnstof, vluchtige organische stoffen maar ook geluid. En omdat dit gekoppeld is aan de automatisering, ventileren en verwarmen we alleen de ruimtes waar mensen aanwezig zijn en alleen in de hoeveelheden die noodzakelijk zijn”, vertelt Woldring. Deze slimme IoT-sensoren zorgen dat de technische installaties zeer efficiënt functioneren. En om het energiegebruik nog verder te reduceren liet hij ook de grootste Remeha Elga Ace hybride warmtepomp installeren.


Rendement van Elga Ace warmtepomp

“We hebben de buitenunit van deze warmtepomp in de semi-open parkeergarage onder ons gebouw geplaatst. Het grote voordeel is dat het daar altijd een paar graden warmer is dan buiten, waardoor het rendement van de warmtepomp net iets beter is. Verder ligt er overal in ons pand vloerverwarming, waarmee we ook passief kunnen koelen in de zomer. En het dak ligt grotendeels vol met zonnepanelen. Dit alles samen - het geautomatiseerde, vraaggestuurde klimaatsysteem, de hybride warmtepompinstallatie, de zonnepanelen en overal ledverlichting - brengt ons fossiele energiegebruik al heel ver terug. We zullen nog niet volledig energieneutraal zijn, maar dat vinden we ook niet onze eerste prioriteit; het gaat om het verduurzamen van de hele keten. Voor het restant van de energie dat we nodig hebben kunnen we ook CO2-gecompenseerd gas en duurzame stroom inkopen”, zegt Woldring die met zijn website Gaslicht.com in elk geval de beste deals kan uitzoeken.


Naar een optimaal binnenklimaat

“Wij vinden het belangrijker dat het binnenklimaat optimaal is, maar wel op een energiezuinige wijze. Daarom investeren we bijvoorbeeld ook in speciale vloerbedekking, het Desso AirMaster tapijt, dat stof en andere fijne vuildeeltjes in de lucht aantrekt. ’s Avonds, als iedereen weg is, gaan hier de iRobot Roomba’s aan; zelfrijdende stofzuigers die het tapijt van alle stof en vuil ontdoen. Ook de sloten en deuren zijn hier met een app te openen. Bovendien zijn alle deurklinken bewerkt met biocoat, waardoor vuil en virussen minder goed kunnen hechten. En de schilders, die de afwerking in ons pand verzorgden, kwamen met Sikkens Air Pure Supermatt. Deze luchtzuiverende verf is gemaakt met biobased grondstoffen maar zuivert bijvoorbeeld ook 70% van de formaldehyde uit de lucht. Verduurzamen is voor ons dus vooral het zorgen voor een gezonde én energiezuinige kantooromgeving, waarbij de som der delen het verschil maakt.”

Next

05

Werken aan een duurzame én gezonde leefomgeving

"Gezond binnenklimaat belangrijker dan energieneutraal”

ben_woldring_2.jpg

Ben Woldring
eigenaar Bencom Group

"Verduurzamen geeft zoveel energie”

albert_post.jpg

Albert Post
directeur Thoma Post Makelaars