905dea00c53c9641bf5c9...
lowres_pjf_0714.jpg

PROJECT IN BEELD

Nieuwe ketels van Remeha 

sieren het Glazen Huis

Bij het noemen van het ‘Glazen Huis’ denken veel mensen aan het onderkomen van de dj’s van radiostation 3FM, tijdens de oude opzet van de landelijke actie 3FM Serious Request. Medewerkers en leerlingen van het Maurick College in Vught hebben echter een andere associatie bij deze naam: het Glazen Huis vormt de technische ruimte van de school waarin twee splinternieuwe ketels van Remeha staan.

Pijl: Volgende scene (copy)

Inventarisatie uitgangssituatie

Ronald van der Flier, directeur en installateur bij installatiebedrijf Van de Laak – Swinkels, verzorgde de vervanging van de ketels. “In opdracht van het Maurick College mocht ik een voorstel doen voor de nieuwe ketels voor de school”, zegt Van der Flier. Om te inventariseren aan welke eisen de nieuwe verwarmingsoplossing moest voldoen, riep Van der Flier de hulp in van Tim van Hest, accountmanager utiliteit en warmwaterspecialist bij Remeha. Van der Flier en Van Hest bezochten samen de bijzondere technische ruimte van de middelbare school om te onderzoeken welke ketels het beste passen bij de warmtevraag van het gebouw. Op basis van hun bevindingen adviseerden Van Hest en Van der Flier om de bestaande ketels te vervangen door twee GAS 220 Ace ketels met een vermogen van 200 kW.

Techniek tijdens meivakantie

Na akkoord van de opdrachtgever ging Van der Flier aan de slag met de afkoppeling van de oude ketels en het aansluiten van de twee nieuwe toestellen. Om te voorkomen dat de leerlingen en docenten hinder ondervonden van de tijdelijke afwezigheid van een werkende warmtebron, voerde hij de werkzaamheden uit tijdens de meivakantie. “Ik begon op de vrijdag met het waterzijdig en rookzijdig afkoppelen van de bestaande ketels”, zegt Van der Flier. “Vervolgens gaven we de oude ketels mee aan het sloopbedrijf waarmee we samenwerken. Zij recyclen zoveel mogelijk van de ketels die wij overal vervangen. De maandag daarop leverde de transporteur van Remeha de nieuwe toestellen bij de school af. Het exacte moment van aflevering gaat altijd in goed overleg met ons en we krijgen altijd een telefoontje als de transporteur er bijna is. Dat helpt ons enorm met het inplannen van de werkzaamheden.”


Vervoer loopt op rolletjes

Met behulp van de wieltjes onder de GAS 220 Ace toestellen kon Van der Flier de twee ketels eenvoudig naar het Glazen Huis rijden. “Door die wieltjes kun je met het neerleggen van aluminium stroken de ketels zo van de pellets in een keer naar de ketelruimte rijden”, vertelt Van der Flier enthousiast. “Vervolgens stel je de ketel makkelijk op hoogte met de pootjes. Na het waterpas stellen, haal je de wieltjes er onder vandaan en staat het toestel stevig op de vloer. Naar mijn weten is Remeha de enige die zijn ketels met die handige wieltjes uitrust. Toen de ketels op hun plek stonden, sloot ik ze aan op de cv-leidingen. Omdat de oude ketels in dit project grotere vermogens hadden, waren de diameters van de leidingen groter dan we aan de nieuwe exemplaren konden aansluiten. Hierdoor moest ik de cv-zijdige aansluiting met laswerk realiseren. Het was leuk om weer eens op de ‘ouderwetse’ manier leidingen aan te sluiten, want dat gebeurt niet vaak meer.”

Net als de dj’s van 3FM in het Glazen Huis zijn ook de ketels van Remeha omringd door glas. De transparante technische ruimte bevindt zich in de aula van het schoolcomplex, zodat leerlingen en medewerkers van de school de techniek kunnen bewonderen zonder de ruimte te betreden. Oplettende voorbijgangers van het Glazen Huis zullen hebben opgemerkt dat de ruimte na de meivakantie twee nieuwe ‘bewoners’ heeft. Twee GAS 220 Ace ketels van 200 kW staan op de plek waar eerst twee GAS 3000 ketels van Remeha stonden. Met het oog op de bedrijfszekerheid besloot het Maurick College deze ketels na 22 jaar trouwe dienst te vervangen.

Technische vooruitgang

Van der Flier geeft aan dat tijdens de vervangingswerkzaamheden heel duidelijk de ontwikkeling van cv-ketels in de afgelopen decennia tot uiting kwam. “De nieuwe toestellen zijn aanzienlijk kleiner dan hun voorgangers, waardoor er nu veel meer ruimte overblijft in het Glazen Huis van het Maurick College. Door de huidige techniek kun je hetzelfde vermogen leveren met een kleiner formaat ketels. Het gewicht is daardoor ook een stuk lager en dat heeft voor ons installateurs weer als voordeel dat we de toestellen gemakkelijker kunnen hanteren. In vergelijking tot de vorige ketels zijn de nieuwe toestellen ook een stuk zuiniger: Als je VR ketels vervangt door HR ketels en ook de regeling aanpast, kun je een energiebesparing tot wel 25% realiseren. De nieuwe toestellen zijn daarnaast al klaar voor de toekomst door de mogelijkheid om zonder aanpassingen 20% waterstofgas bij te mengen.” De installateur verving naast de ketels ook de bestaande transportpompen voor energiezuinigere A-label pompen. Hierdoor is zowel voor de opwarming als het transport van het water dat door de cv-leidingen stroomt minder energie nodig dan in de oude situatie.” 


SCIOS-normering

Omdat het vermogen van de toestellen voor de verwarming groter is dan 130 kW, moest Van der Flier bij de installatie rekening houden met de regulerende voorschriften van de SCIOS-normering. Na de oplevering van de installatie kwam daarom de inspectie langs om te controleren of de klimaatinstallatie van de school aan de bijbehorende regelgeving voldoet. Het Maurick College doorstond deze keuring met glans, waardoor het Glazen Huis voorlopig enkel een bezoekje van Van der Flier kan verwachten voor storings- en onderhoudswerkzaamheden. Facilitair coördinator Jolanda Boumans van het Maurick College is dan ook zeer tevreden over het eindresultaat. “We wilden de oude ketels graag vervangen om de bedrijfszekerheid te verhogen. Het is mooi dat we met zo’n vervangingsmoment ook direct onze ecologische voetafdruk verkleinen. De installaties werken naar behoren en de temperatuur is goed. Het was zeker geen alledaagse klus die installatiebedrijf Van de Laak – Swinkels samen met Remeha oppakte en we zijn daarom heel content met de uitkomst.”

lowres_pjf_1254.jpg
lisa-klein-klouwenberg-web.jpg

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar duurzaamheid in de utiliteit? Neem dan snel contact met ons op!

GAS 220 Ace opstelling in het Glazen Huis.

08

Project in beeld: Nieuwe ketels van Remeha sieren het Glazen Huis

Next

lowres_pjf_1677.jpg
8.jpg