Peter van der Lee
Bedrijfsleider Service en
Onderhoud Spindler
Installatietechniek.
Vraagstuk
De volgende
vraag is voor…
Kennis is er volop in de installatiesector, evenals meningen en standpunten. In onze rubriek ‘de volgende vraag’ beantwoordt een van die vele specialisten in onze sector een vraag die zijn voorganger heeft gesteld. In deze uitgave wordt de vraag beantwoord door Peter van der Lee, bedrijfsleider Service & Onderhoud bij Spindler Installatietechniek. Vervolgens wijst hij aan het einde van zijn antwoord een persoon aan die in de volgende editie de vraag mag beantwoorden.
De volgende vraag is voor...
Volgende
10
Aan wie stel jij
welke vraag voor de volgende editie?
Is er een
toekomst voor volledig elektrische
ketels in de vervangingsmarkt?
“Als we in 2050, of misschien al eerder, volledig van het aardgas af willen, dan zijn er zeker kansen voor elektrische ketels. Op dit moment hebben we er ook al een aantal geplaatst, vooral op plekken waar we met een warmtepomp niet of niet goed uit de voeten kunnen. In principe heeft een warmtepomp onze voorkeur, maar soms kom je op een locatie waar je geen buitenunit kan of mag plaatsen. Of het is een gebouw waar de warmtebron maar heel beperkt nodig is. Zo hebben wij in enkele wijkgebouwen een elektrische ketel geïnstalleerd. Het grote voordeel is dat deze toestellen, qua ruimte, één op één op de plek passen waar een gasketel hangt. En omdat het toestel daar niet dagelijks nodig is, en er op het dak ook voldoende plek is voor pv-panelen, kun je met zo’n elektrische ketel op een redelijk goede en duurzame manier de warmtevoorziening vernieuwen.
In een woning zouden we denk ik niet, of niet zo snel een elektrische ketel aanbieden, omdat de gebruikers daar het toestel wel erg vaak nodig hebben. Als je het al doet, moet je er bij voorkeur ook een ruime boiler bij aanbieden. Op die manier kan de gebruiker de piekbelasting beter vermijden. Ook kun je met een boiler de eventuele duurzame opwekking via pv-panelen beter benutten. Natuurlijk moeten we er ook een goede regeling bij leveren, zodat de eindgebruiker - wanneer de zon schijnt - de boiler ook met zonne-energie kan laden.
Naast de elektrische ketel heb je nog drie andere alternatieven voor de warmtepomp. Dat zijn elektrische radiatoren, elektrische stralingspanelen en elektrische wandverwarming. Die laatste kun je bijvoorbeeld goed gebruiken bij een ‘doos-in-doos-constructie’, waar je nieuwe gipskartonplaten plaatst. Die elektrische verwarming kun je dan in de wanden verwerken. Toch zijn al deze elektrische varianten ‘probleemoplossers’ of toepassingen in specifieke situaties. Voor de meeste verduurzamingsprojecten zijn warmtepompen met lucht of bodem als bron onze eerste keuze.”
“Voor de volgende editie van het magazine stel ik graag een vraag aan Ron van Veen van CoolConnect. Mijn vraag aan hem is: Blijven hybride warmtepompsystemen in de toekomst als hybride functioneren, maar dan met een duurzaam gas, of worden het uiteindelijk allemaal all-electric warmtepompsystemen?”