“Remeha hielp bij het situeren en vervolgens inpassen van de techniek in de kelder en later ook bij het aanbrengen van de installaties in de woningen en appartementen.”

Vakkundige ondersteuning

 

Ieder project kent z’n uitdagingen. Zo ook Park070. “De bestaande kelderbak van het voormalige CBS-kantoor krijgt een nieuwe bestemming en wordt dus hergebruikt. Het situeren van de bronnen voor de laagbouwwoningen en de bronnenvelden voor de appartementen vroeg daardoor om een creatieve oplossing”, vertelt directeur Marcel Comba van Spindler Installatietechniek. De ondersteuning vanuit Remeha waardeert hij dan ook. “Ze stonden ons praktisch en vakkundig bij en namen de eindverantwoordelijkheid voor het gehele technische ontwerp op zich: dus ook voor het boren van de bronnen, de ingebruikname van de warmtepompen en de aanleg van de vloerverwarming.”

Inpassen van de techniek

 

Door hergebruik van de bestaande atoomkelder en behoud van infrastructuur, bleek het aanleggen van de bronnen makkelijker gezegd dan gedaan. “Remeha hielp bij het situeren en vervolgens inpassen van de techniek in de kelder en later ook bij het aanbrengen van de installaties in de woningen en appartementen”, aldus Comba. “Daarnaast voorzagen ze ons van advies bij het produceren van de zogenaamde skids.” Remeha leverde de 229 Toros Vision warmtepompen bij de werkplaats van Spindler af waarna de installateur de losse toestellen en overig componenten inbouwden op een skid.  

Compleet pakket


Zo’n skid heeft meerdere voordelen. Comba: “In onze werkplaats assembleerden wij de warmtepomp met al zijn componenten op een skid, als compleet pakket. Dat zorgde op de bouwplaats uiteindelijk voor een kortere doorlooptijd en in z’n totaliteit voor minder uitstoot door vermindering van het aantal vervoersbewegingen.” Remeha leverde en plaatste de skids in Park070. Een eenvoudige klus bij de appartementen in de woontorens, want de skids pasten precies, met slechts vier centimeter speling, in de personenlift. Dat was bij de individuele woningen wel anders. Remeha’s projectleider warmtepompsystemen, Wouter van den Berg legt uit: “Daar plaatsten we de warmtepompskids met een verreiker in de woning, voordat de gevel werd gesloten.”

De bouw van Park070 startte in september 2019. Naar verwachting ontvangen de eerste huiseigenaren in de eerste helft van 2022 de sleutel van hun nieuwe woning mét daarin de Toros Vision grondgebonden warmtepomp.De woningen en appartementen zijn daarnaast voorzien van andere duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem (WTW) voor de ventilatie. Dat maakt Park070 een energiezuinige

en gasloze wijk.

Meer weten?

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar Duurzaamheid in de Utiliteit en Nieuwbouw? Neem dan snel contact met ons op!

Project in beeld: Honderden Toros Vision warmtepompen voor duurzame verwarming in Park070.

Volgende

05