Gosse Visscher
Business
Accountmanager Utiliteit
Noordwest-Nederland
Technische vraag
Technische vraag
en het antwoord van
onze expert.
In de rubriek ‘Technische vraag’ geeft een expert antwoord op vragen uit de markt. In deze editie geeft Gosse Visscher, business accountmanager Utiliteit bij Remeha, antwoord op de vraag ‘Hoe kunnen we met warmtepompen collectieve drinkwatersystemen legionellaveilig houden?’
Technische vraag en het antwoord van onze expert
Volgende
09
Hoe kunnen we met warmtepompen collectieve drinkwatersystemen legionellaveilig houden?
“Dit is een lastig vraagstuk waarop geen eenvoudig en duurzaam antwoord mogelijk is. Bij een collectief drinkwatersysteem moet de retourtemperatuur namelijk 60oC bedragen. Dit is een wettelijke eis in verband met de legionellaveiligheid van het drinkwatersysteem. Dat betekent dat de uitgaande temperatuur van het drinkwatersysteem 65oC of eigenlijk nog iets hoger moet liggen. Wil je dit drinkwatersysteem met een warmtepomp voeden, dan zijn er bijna geen warmtepompen verkrijgbaar die een aanvoertemperatuur van 65oC of hoger kunnen realiseren. En de enkele warmtepomp die dit op nu wel kan, is momenteel moeilijk leverbaar en heeft ook geen hoge COP, in elk geval veel minder goed dan wij gewend zijn.”
“Dit betekent dat er nog twee mogelijkheden overblijven. Een eerste is de keuze voor een ‘reguliere’ warmtepomp waarbij we dan elektrisch bijverwarmen om het tapwater naar 65oC te brengen. Dit is energetisch natuurlijk geen optimale methode. Bovendien betaal je voor elektriciteit ongeveer 2,5 keer zoveel, als je het verbruik afzet tegen gasverbruik om diezelfde energiehoeveelheid te leveren. De tweede keuze is daarom het verwarmen van tapwater met een modern HR-toestel van Remeha. Je zou dan eventueel kunnen verduurzamen door op duurzaam gas of op termijn op waterstof over te stappen.
Eigenlijk is er nog een derde oplossing, maar die moet van de overheid komen. Dat is de oplossing waarbij de wettelijk voorgeschreven aanvoertemperatuur naar 55 of 60oC wordt teruggebracht. In diverse Europese landen is die wettelijk voorgeschreven aanvoertemperatuur namelijk wel 55 of 60oC. Ik vind dat we ons daarom best mogen afvragen waarom dat in Nederland niet kan.”