Ron van Veen

Eigenaar en managing director bij CoolConnect Duurzame Klimaattechniek

Vraagstuk

De volgende 

vraag is voor…

Kennis is er volop in de installatiesector, evenals meningen en standpunten. In onze rubriek ‘de volgende vraag’ beantwoordt een van die vele specialisten in onze sector een vraag die zijn voorganger heeft gesteld. In deze uitgave wordt de vraag beantwoord door Ron van Veen, eigenaar en managing director bij CoolConnect Duurzame Klimaattechniek. Vervolgens wijst hij aan het einde van zijn antwoord een persoon aan die in de volgende editie de vraag mag beantwoorden.

De volgende vraag is voor...

Volgende

14

Aan wie stel jij

welke vraag voor de volgende editie?

Blijven hybride warmtepomp-

systemen in de toekomst als hybride functioneren, maar dan met een duurzaam gas, of worden het uiteindelijk allemaal all-electric warmtepomp-systemen?

“Voor de volgende editie van het magazine stel ik graag een vraag aan Erik van Tilburg van L. van der Wiel BV uit Den Haag. Mijn vraag aan hem is: Hoe kijken jullie als aannemer naar de groeiende rol van duurzame klimaatinstallaties en blijft dit aandeel groeien?”

“Op dit moment is ongeveer 60% van de systemen die wij verkopen hybride. Hybride warmtepompen zijn een mooie oplossing voor situaties waarin een all-electric systeem niet volstaat. Dat kan gelden voor minder goed geïsoleerde woningen of in woningen waar nauwelijks ruimte is om bijvoorbeeld een grote boiler te plaatsen. Voordeel van een hybride model is dat de druk op het, toch al overbelaste, elektriciteitsnet een stuk lager is dan bij een all-electric systeem.

 

De ontwikkeling in de markt loopt in feite parallel aan die van de (hybride) elektrische auto. Daar is nu ook nog sprake van een mix van fossiele brandstof, hybride en volledig elektrische modellen. Ik vind het lastig in te schatten of de hybride warmtepomp op termijn helemaal zal verdwijnen. In Nederland ligt een uitgebreid gasnet, wat ook met een ander medium – groen gas of waterstof - nog goed kan functioneren. Op dat gasnet zijn de meeste bestaande woningen natuurlijk nog aangesloten, en die staan er voorlopig nog wel. Misschien dat de leveranciers via deze netwerken een alternatief op aardgas kunnen gaan distribueren.

 

De ontwikkelingen gaan echter erg snel. Momenteel komen er hybride modellen op de markt die all-electric ready zijn. Het systeem is eerst in basis dus nog hybride, maar we kunnen ze later aanpassen naar volledig elektrisch. Voor nieuwbouw zal eigenlijk altijd meteen voor all-electric worden gekozen. Daar zullen we de hybride warmtepomp dus niet tegenkomen.”

Titel van de volgende pagina

Volgende

00