Project in beeld
Flinke gasbesparing
door nieuwe gasabsorptie-warmtepompen en cascadeopstelling.
Twee appartementengebouwen van Krijtland Wonen zijn weer up-to-date. Een ingrijpende vernieuwing van de verwarmingsinstallatie garandeert niet alleen een storingsvrije en zorgeloze winter. De nieuwe configuratie van gasabsorptie-warmtepompen (Gas HP) en een cascadeopstelling met Quinta Ace toestellen bezorgt de bewoners ook een veel zuiniger verwarmingssysteem. Dat is bijzonder prettig in tijden waarin de gasprijs hoogterecords breekt.
Bel onze klantenservice
Stuur ons een mail
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar Duurzaamheid in de Utiliteit en Nieuwbouw? Neem dan snel contact met ons op!
Project in beeld: Flinke besparing door gasabsorptiewarmtepompen.
Volgende
06
Terwijl de meeste bewoners genieten van het warme zomerweer, zijn monteurs van Installatiebedrijf Roderland uit Heerlen druk in de weer. Ze werken op het dak en in de installatiekelder onder in het gebouw. Op het dak vervangen ze de gasabsorptiewarmtepompen die daar meer dan tien jaar geleden zijn geplaatst en hun beste tijd hebben gehad. De grootste metamorfose vindt plaats in de technische ruimte op het dak. Daar worden de grote verwarmingsketels met een vermogen van 1 MW vervangen door een cascade-opstelling met moderne Quinta Ace toestellen.
Betrouwbare partner
“Voor zowel de gasabsorptiewarmtepompen als de cascadeopstelling hebben we bij Remeha aangeklopt”, vertelt Runar Vinders, projectleider bij Installatiebedrijf Roderland. “Hun producten stonden ook in het bestek voorschreven, dat ReDo Consultancy had opgesteld. Maar tegelijk is Remeha al in veel andere projecten een betrouwbare partner voor ons. Dus dat hun producten in dit project stonden voorgeschreven, was zeer geruststellend en plezierig.” Tim van Hest, accountmanager utiliteit bij Remeha, hielp Vinders en zijn collega’s waar dat mogelijk was.
Zeer complete levering
“Het was voor ons de eerste keer dat we gasabsorptiewarmtepompen mochten plaatsen. Maar door de hulp van Remeha, en vooral de zeer complete levering van het hele pakket aan toestellen en onderdelen, verliep dat zeer voorspoedig. Het is bijna een plug & play pakket dat we kregen aangeleverd. Bovendien had ReDo Consultancy in belangrijke mate de berekeningen al gemaakt zodat Remeha ervoor kon zorgen dat alle appendages en onderdelen in één compleet pakket naar de locatie kwamen. Dat samen maakte het installatiewerk een stuk minder tijdrovend”, vertelt Vinders. Hij noemt ook het meedenken en de tips van Tim van Hest een belangrijke hulp in dit project. In circa 5 tot 6 weken zijn de volledige installaties in beide appartementengebouwen vervangen.
Tien nieuwe warmtepompen
Op de beide gebouwen – die tezamen een kleine 400 appartementen herbergen – stonden al vijf warmtepompen; die zijn weer door vijf nieuwe toestellen vervangen. “In totaal hebben we op de twee gebouwen twee keer vijf Gas HP 35A gasabsorptiewarmtepompen geplaatst die per toestel een nominaal opwekvermogen van 35 kW hebben. Deze warmtepompen krijgen op hun beurt ondersteuning van de cascadeopstelling. In het ene gebouw is dit een configuratie van vier Quinta Ace toestellen van elk 135 kW en in het andere gebouw kunnen we met drie Quinta Ace toestellen van 135 kW uit de voeten.”
Naar behoefte inschakelen
Vooral deze cascadeopstelling zal voor een forse gasbesparing zorgen, zo voorspelt Vinders. “Ten eerste omdat het totaal opgesteld vermogen veel kleiner is dan voorheen. Maar in de tweede plaats omdat zowel de gasabsorptiewarmtepompen als ook de HR-toestellen in cascade steeds naar behoefte zullen worden ingeschakeld. Er wordt dus steeds een klein deel van het totale vermogen ingezet, en dan net zo lang tot er voldoende kW aan het werk is om de benodigde warmte te leveren.” De verwarmingsinstallatie wordt in het gebouw alleen voor ruimteverwarming gebruikt, omdat het tapwater in elke appartement via een elektrische boiler wordt opgewarmd. Dit is zo bij een eerdere renovatie bepaald, waarbij geisers voor elektrische boilers zijn gewisseld.
Diverse optimalisaties
“Dat we nu aanzienlijk minder opgesteld vermogen konden plaatsen dan er voorheen stond, komt doordat we diverse optimalisaties hebben doorgevoerd”, vertelt Vinders. Bouwkundig is het gebouw in het verleden, met name de gevels, beter geïsoleerd, wat het warmteverlies al flink beperkt. “Maar wij hebben bijvoorbeeld ook het leidingwerk in het gebouw geïsoleerd, iets wat voorheen niet of nauwelijks was gedaan. Ook de appendages hebben we met matrassen ingepakt. Dit alles scheelt enorm waar het gaat om warmteverlies en onnodige opwarming in het gebouw. Een andere, belangrijke optimalisatie zit ’m in het verbeteren van de hydraulische schakelingen en de regeling. Samen met onze partner Risto regeltechniek, die actief meedenkt in dit soort situaties, passen we de regeling aan. In de oude situatie was de hydrauliek en de regeling verre van optimaal. Met de huidige regeling verwachten we dat niet alleen het gasverbruik een heel stuk minder is, maar dat ook de installatie veel rustiger wordt. Het continu aan- en uitschakelen van de toestellen – het pendelen – is niet energiezuinig, maar ook niet goed voor de apparaten.”