Project in beeld

Volledig zorgeloze warmtevoorziening voor de nieuwe woningen in Hoef en Haag.

Tussen de gemeenten Vianen en Hagestein bouwt Bouwbedrijf Van Stiphout in de natuurrijke omgeving aan de Lek een nieuwbouwwijk. Om de warmtevoorziening voor de nieuwbouwwoningen net zo groen als de omgeving te maken, koos de opdrachtgever voor de grondgebonden water/water-warmtepomp Toros Vision van Remeha.

Meer weten?

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar Duurzaamheid in de Utiliteit en Nieuwbouw? Neem dan snel contact met ons op!

Project in beeld: Maatwerk voor 43 duurzame woningen in Hoef en Haag.

Volgende

10

De rol van Remeha is niet beperkt tot het leveren van de combiwarmtepomp; het traject startte met het advies voor de meest geschikte warmtepomp maar de leverancier zorgt ook voor de vereiste, voorbereidende documentatie voor de boorwerkzaamheden en stuurt het boorbedrijf aan dat de aardwarmtebronnen boort. Verder helpt Remeha bij het in bedrijf stellen van de toestellen en biedt het ook na de oplevering ondersteuning aan de installateurs die hier behoefte aan hebben.

Totaalpakket werkzaamheden

 

Zodra de aardwarmtebron in bedrijf is, plaatst Bevers Installatietechniek de warmtepompen. Marco van Sonsbeek, die als werkvoorbereider bij Bevers Installatietechniek nauw betrokken is bij het project, is blij met het brede pakket aan diensten en werkzaamheden dat Remeha aanbiedt. “Het is voor zowel de opdrachtgever als voor ons heel fijn dat al de voorbereidende werkzaamheden door één partij worden uitgevoerd. Hierdoor hoef je niet met verschillende bedrijven te schakelen, zijn er geen grijze gebieden qua verantwoordelijkheid en weet je altijd bij wie je moet aankloppen voor vragen.”

“Het is […] heel fijn dat al de voorbereidende werkzaamheden door één partij worden uitgevoerd. Hierdoor […] weet je altijd bij wie je moet aankloppen voor vragen.”

Verwarmen én koelen

 

“We passen al jaren met volle tevredenheid de warmtepompen van Remeha toe”, zegt Van Sonsbeek. “Na overleg met onze contactpersoon bij Remeha kozen we voor de nieuwbouwwoningen in de wijk Hoef en Haag voor de combiwarmtepompen Toros Vision. Een belangrijk pluspunt van deze grondgebonden warmtepomp is dat deze de woning zowel kan verwarmen als koelen. PV-panelen op het dak wekken duurzame energie op om de hogere elektriciteitsvraag te compenseren.”

Maatwerk

 

In totaal levert Remeha water/water-warmtepompen voor elk van 43 woningen. Omdat niet alle woning hetzelfde zijn, installeert Bevers Installatietechniek verschillende uitvoeringen van de Toros Vision. “Op basis van de warmteverlies-berekeningen van Bevers Installatietechniek, berekenden we welke vermogens het beste pasten bij de verschillende woningen”, zegt Kurt Dächer, projectleider bij Remeha. “Daarbij houden we ook rekening met pieken in de temperatuur, zoals op zeer koude winterdagen. Uiteindelijk bleek voor twintig rijtjeswoningen de Toros Vision 2 het meest geschikt en voor negentien andere rijtjeshuizen was de Toros Vision 3 de beste oplossing. De overige vier vrijstaande woningen worden verwarmd met de krachtigere Toros Vision 5.”

Geen omkijken naar

 

Remeha gebruikte de gegevens uit de warmteverliesberekeningen ook om te berekenen welke capaciteit en dus hoe diep de aardwarmtebron moest worden. “We hebben een vaste partner voor het maken van bronboringen, zodat we snel kunnen schakelen”, vertelt Dächer. “We zorgen voor de benodigde documentatie om de boorvergunning op orde te maken en sturen het boorbedrijf aan. Eventuele uitdagingen bij de boorwerkzaamheden lossen we ook samen met het boorbedrijf op. In dit project zorgden bijvoorbeeld de drassigheid van het gebied en de korte doorlooptijd dat het nog even spannend werd of we de bronnen tijdig konden realiseren. Dit losten we op door met een extra boorwagen te werken. Zo ontlasten wij de opdrachtgever volledig op het gebied van duurzame klimaatregeling voor de nieuwbouw.”