Technische vraag

Technische vraag

en het antwoord van

onze expert.

In de rubriek ‘Technische vraag’ geven experts antwoord op vragen uit de markt. In deze editie geeft Sebastiaan Hoogma antwoord op de vraag ‘Verbruikt de Toros veel stroom tijdens het koelen?’ en behandelt Peter van Hunen de vraag ‘Is een buffervat  nodig bij een warmtepompinstallatie?’

Technische vraag en het antwoord van onze expert.

Volgende

12

Is een buffervat noodzakelijk bij een warmtepomp-installatie?

Verbruikt de Toros veel stroom tijdens het koelen?

Sebastiaan Hoogma

Service Technicus

Peter van Hunen

Technisch Project Coördinator

“Het toepassen van een buffervat in een warmtepompsysteem raden wij zeker aan. De buffer is met name belangrijk om twee redenen. De eerste is om te zorgen dat de warmtepomp zijn energie kwijt kan als alle kranen en ventielen dichtstaan. Heb je op zo’n moment geen buffervat dan gaat de warmtepomp pendelen. Het is alsof je in je auto vol gas geeft en tegelijk de rem intrapt. Dit kost veel energie en is slecht voor de warmtepomp. De tweede reden speelt in de winter, als de warmtepomp zijn ontdooicyclus moet draaien. Om op een efficiënte wijze te kunnen ontdooien, is een minimale  waterinhoud nodig. Overigens is een boilervat geen vervanger van een buffer. De boiler is puur voor tapwater bedoeld. Dus ook al heb je een boiler, dan betekent dit niet dat je voldoende systeeminhoud hebt als het om verwarmen gaat. In het algemeen houden we als vuistregel aan dat je 5 liter buffervat nodig hebt per kW opgesteld vermogen. Zo kun je voor elke warmtepomp uitrekenen hoe groot je buffer moet zijn.”

“Met name installateurs, maar soms ook eindgebruikers komen naar me toe met deze vraag. Installateurs omdat ze hun kennis over grondgebonden warmtepompen aan het uitbreiden zijn en gebruikers omdat ze met de stijgende energieprijzen steeds bewuster op zoek gaan naar energiezuinige apparaten. Het meest simpele antwoord dat ik ze kan geven is: nee! De Remeha Toros Vision verbruikt weinig stroom wanneer hij koelt. Dit komt doordat er sprake is van passieve koeling. Passieve koeling wil zeggen dat het warmtepompsysteem, zodra de temperatuur buiten een vooraf ingestelde temperatuur komt, slechts een kleine circulatiepomp inschakelt. Dit is een Wilo-pomp met een verbruik tussen 4 en 60 watt die het koelere water uit de bodembron naar boven haalt en door het afgiftesysteem pompt. Hiermee kun je temperatuur in de leefruimte tot bepaalde hoogte koelen. Bij passieve koeling wordt de compressor van de Toros dus niet ingeschakeld, waardoor het systeemwater dus ook niet extra wordt afgekoeld. Daardoor is het energieverbruik van deze grondgebonden warmtepomp ook in koelmodus relatief laag.”