Meer weten?

 

Heb je ook een verduurzamings-vraagstuk en wil je dat wij meedenken met alle betrokken partijen? Neem dan contact op met de verduurzamingsspecialisten van Remeha voor een passend advies.

Hoofdartikel

02

Eindeloos veel

voordelen.

Check

Verduurzamen is eigenlijk altijd maatwerk. In sommige gevallen mag en kan dit alleen met slimme verbeteringen, terwijl in andere situaties de weg naar energieneutraal een meer voor de hand liggende optie is. Bekijk de mogelijkheden op de website.

Hoofdartikel

Nieuwe toestellen bieden veel voordeel in nieuwbouw én bestaande bouw.

Er zijn twee nieuwe toestellen waarvan Remeha extra hoge verwachtingen heeft. De eerste is de Effenca, die inmiddels leverbaar is. De tweede, de Elga Ace All-in-one, is vanaf deze zomer verkrijgbaar. De toepassing van beide toestellen verschilt. De Effenca past erg goed als all-electric warmtepompsysteem in kleine tot middelgrote utiliteit en in grotere nieuwbouwwoningen. De Elga Ace All-in-one is daarentegen bij uitstek geschikt voor de bestaande woningbouw.

Rick Bruins

NKA Director

Nu de overstap naar warmtepompen steeds aantrekkelijker wordt, zijn er ook meer varianten nodig om alle verschillende gebouwen en woningen van passende toestellen te voorzien. Met de introductie van twee nieuwe toestellen zorgt Remeha voor een verbreding van het aanbod. “Zo kunnen we voor nog meer verschillende woningen en gebouwen een passend warmtepompsysteem aanbieden”, vertelt Rick Bruins. “We zien namelijk dat eigenlijk elke bezitter van een woning of utiliteitsgebouw nu al, maar zeker de komende jaren, wil gaan verduurzamen. Zodra je die plannen concreet maakt, wil je een toestel dat naadloos in jouw situatie past en exact de capaciteit en het vermogen levert die in jouw woning of gebouw nodig zijn. Deze nieuwe toestellen zijn in die zin een uitbreiding van ons assortiment, waardoor we op nog meer verschillende situaties kunnen inspelen.”

“Zo kunnen we voor nog meer verschillende woningen en gebouwen een passend warmtepompsysteem aanbieden”

Ideaal bij ketelvervanging

 

Op de VKS-beurs in februari jongstleden gaf Remeha al een preview van haar nieuwste toestel, de Elga Ace All-in-one. “Met dit toestel mikken we vooral op de bestaande bouw, en daarmee eigenlijk op iedere woningbezitter die zijn ketel wil vervangen. Dat is het uitgelezen moment om ook direct een belangrijke verduurzamingsslag door te voeren”, zegt Bruins. “Voor veel huishoudens of eigenaren zal het niet altijd mogelijk zijn om dan direct naar een all-electric warmtepompsysteem over te stappen. Dat kan zijn omdat de woning nog niet voldoende is geïsoleerd of niet aan andere randvoorwaarden voldoet. Het kan ook zijn omdat de investering te hoog en niet haalbaar is. Maar het kan ook zijn dat congestieproblemen op het netwerk een verzwaring van de aansluiting onmogelijk maakt. In dat geval is het toch voor vrijwel elke woningeigenaar mogelijk om de Elga Ace All-in-one aan te schaffen. Dit is een hybride warmtepompsysteem in één toestel. Het is dus een warmtepomp en een hele efficiënte moderne hr-ketel in één. Bovendien neemt hij bijna net zoveel plek in als de cv-ketel die vaak al in de woning hangt. Er zijn daardoor eigenlijk geen praktische problemen die de plaatsing van dit toestel tegenhouden.”

*De Elga Ace all-in-one is momenteel alleen in Nederland beschikbaar.

Ook voor kleine woningen

 

Behalve op de particuliere woningbezitter mikt Remeha met de Elga Ace All-in-one ook heel nadrukkelijk op woningcorporaties, vertelt Joy den Hartog, senior accountmanager bij Remeha. “Het bezit van woningcorporaties bestaat over het algemeen uit eengezinswoningen en appartementen die wat kleiner zijn dan de gemiddelde koopwoning. De ruimte voor een technische installatie is daardoor ook vaak beperkter. Het mooie van de Elga Ace All-in-one is dat hij probleemloos op de plek past waar de oude cv-ketel al hangt. Hij is alleen 15 cm dieper. Maar die extra ruimte vormt bijna nooit een obstakel.”

 

“Daarnaast biedt dit nieuwe toestel ook veel installatie- en onderhoudsgemak. Het toestel in de woning bestaat uit twee, aan elkaar te klikken delen. Een persoon kan de losse delen eventueel naar zolder brengen. Ook kan de installateur eerst het achterste deel, de warmtepomp, installeren. Daar zitten ook alle aansluitingen voor zowel warmtepomp als ketel, evenals de gas- en elektriciteitsaansluiting. Hiermee kan hij de hele installatie voorbereiden, om daarna alleen nog het keteldeel eraan te klikken.” Volgens Den Hartog is het toestel ook zeer onderhouds-vriendelijk. “Je kunt de zijkanten eraf halen, zodat je overal goed bij kan. En door de afsluiters kun je, als dat nodig is, het keteldeel eenvoudig loskoppelen voor onderhoud of reparaties.”

keteldeel voor ruimteverwarming minimaal bij te springen. Doordat hij zo ver terugmoduleert, blijft het gasverbruik beperkt.” “De total cost of ownership ligt echt heel laag”, vult Den Hartog zijn collega aan. “Omdat het toestel het energielabel A+++ heeft, komt hij ook nog in aanmerking voor de hoge ISDE-subsidie.”

Uitstekende prestaties

 

Bruins en Den Hartog zien dus veel kansen voor dit nieuwe toestel, ook omdat de prestaties opvallend goed zijn. Allereerst is het toestel erg stil. Dit geldt voor de buitenunit, maar ook voor het toestel dat binnen hangt. “Belangrijk voordeel is verder dat de hr-ketel met een factor 10 kan terugmoduleren. Op die manier kunnen we de warmtepomp maximaal benutten en hoeft het

Midden en hoge temperaturen

 

Een heel ander toestel, maar met minstens zulke hoge prestaties, is de Remeha Effenca MT & HT. De Effenca is een grootvermogen lucht/water-warmtepomp die bij een geschikt afgiftesysteem een gebouw niet alleen kan verwarmen maar ook kan koelen. In een renovatieproject of tijdens groot onderhoud kan men dit toestel tevens in een hybride systeem met cv-ketel inpassen. Maar in nieuwbouw of bij vergaande renovatie functioneert de Effenca net zo makkelijk in een all-electric warmtepompsysteem. De midden-temperatuurvariant, de Effenca MT, werkt met het koudemiddel R32 en kan aanvoertemperaturen leveren tot 60°C. Bij de Effenca HT, die het milieuvriendelijke koudemiddel propaan R290 gebruikt, zorgt het toestel voor hogere temperaturen. In dat geval is de maximale aanvoertemperatuur 80°C. Zelfs bij een buiten-temperatuur van -15°C levert deze warmtepomp nog 70°C water.

Scroll Inverter en grotere vermogens

 

De Effenca MT & HT presteren altijd op een optimaal rendement dankzij de toegepaste Scroll Inverter. Deze technologie zorgt ervoor dat de warmtepomp kan terugmoduleren naar een lager vermogen, bijvoorbeeld wanneer de warmtebehoefte van de gebruiker minder groot is. De warmtepomp start ook altijd in de laagste stand op, met als gevolg een minder hoge piek in het stroomverbruik.

 

De Effenca MT & HT-warmtepomp kan vermogens tot 40 kW leveren. Door deze warmtepomp in een cascade-opstelling te plaatsen, wordt het mogelijk om ook grotere vermogens te realiseren. Overigens werkt Remeha op dit moment aan een volgende stap in de ontwikkeling van deze apparaten, zodat ze binnenkort het aanbod met grotere vermogens kan uitbreiden. Op termijn zullen toestellen met vermogens tussen de 50 en 200 kW beschikbaar zijn. Daarmee kan de installateur bijvoorbeeld grote kantoorgebouwen en fabriekshallen met één toestel van een compleet warmtepompsysteem voorzien.

Zeer lage geluidsbelasting

 

Ook de Effenca valt op door zijn lage geluidproductie. “Dit dankt het toestel hoofdzakelijk aan zijn ontwerp”, zegt Gaston Plante, senior application engineer bij Remeha. “Het buitendeel is groot en dat betekent dat hij ruim is gedimensioneerd. In de praktijk hoeft het toestel eigenlijk nooit op 100 procent van zijn vermogen te draaien om een gebouw comfortabel te verwarmen of te koelen. Dat merkt de gebruiker als hij of zij in de buurt van het buitendeel staat. De geluidsdruk van dit toestel blijft in praktisch elke situatie ruim onder de wettelijk voorgeschreven normen die in ons land en in Europa gelden. Dat betekent alleen niet”, gaat Plante verder, “dat je geen aandacht aan geluid moet besteden als je een dergelijk toestel plaatst. Het is een groot toestel, dus je moet wel degelijk de vereiste installatievoorschriften toepassen om bijvoorbeeld contactgeluid te voorkomen. Mijn advies is ook altijd om voor je installeert met buren te overleggen. Als je vooraf de installatie van een buitenunit aankondigt, dan ervaren mensen veel minder en vaak helemaal geen overlast, dan wanneer je niets bespreekt en mensen er later achter komen dat er een buitenunit bij een naburig pand of naastgelegen woning is geplaatst. Geluid is niet alleen een aandachtspunt, maar voor een groot deel ook psychologie.”

Hoofdartikel

Nieuwe toestellen bieden veel voordeel in nieuwbouw én bestaande bouw.

Er zijn twee nieuwe toestellen waarvan Remeha extra hoge verwachtingen heeft. De eerste is de Effenca, die inmiddels leverbaar is. De tweede, de Elga Ace All-in-one, is vanaf deze zomer verkrijgbaar. De toepassing van beide toestellen verschilt. De Effenca past erg goed als all-electric warmtepompsysteem in kleine tot middelgrote utiliteit en in grotere nieuwbouwwoningen. De Elga Ace All-in-one is daarentegen bij uitstek geschikt voor de bestaande woningbouw.

Rick Bruins

NKA Director

Nu de overstap naar warmtepompen steeds onvermijdelijker wordt, zijn er ook meer varianten nodig om alle verschillende gebouwen en woningen van passende toestellen te voorzien. Met de introductie van twee nieuwe toestellen zorgt Remeha voor een verbreding van het aanbod. “Zo kunnen we voor nog meer verschillende woningen en gebouwen een passend warmtepompsysteem aanbieden”, vertelt Rick Bruins. “We zien namelijk dat eigenlijk elke bezitter van een woning of utiliteitsgebouw nu al, maar zeker de komende jaren, wil gaan verduurzamen. Zodra je die plannen concreet maakt, wil je een toestel dat naadloos in jouw situatie past en exact de capaciteit en het vermogen levert die in jouw woning of gebouw nodig zijn. Deze nieuwe toestellen zijn in die zin een uitbreiding van ons assortiment, waardoor we op nog meer verschillende situaties kunnen inspelen.”

“Zo kunnen we voor nog meer verschillende woningen en gebouwen een passend warmtepompsysteem aanbieden”

Ideaal bij ketelvervanging

 

Op de VKS-beurs in februari jongstleden gaf Remeha al een preview van haar nieuwste toestel, de Elga Ace All-in-one. “Met dit toestel mikken we vooral op de bestaande bouw, en daarmee eigenlijk op iedere woningbezitter die zijn ketel wil vervangen. Dat is het uitgelezen moment om ook direct een belangrijke verduurzamingsslag door te voeren”, zegt Bruins. “Voor veel huishoudens of eigenaren zal het niet altijd mogelijk zijn om dan direct naar een all-electric warmtepompsysteem over te stappen. Dat kan zijn omdat de woning nog niet voldoende is geïsoleerd of niet aan andere randvoorwaarden voldoet. Het kan ook zijn omdat de investering te hoog en niet haalbaar is. Maar het kan ook zijn dat congestieproblemen op het netwerk een verzwaring van de aansluiting onmogelijk maakt. In dat geval is het toch voor vrijwel elke woningeigenaar mogelijk om de Elga Ace All-in-one aan te schaffen. Dit is een hybride warmtepompsysteem in één toestel. Het is dus een warmtepomp en een hele efficiënte moderne hr-ketel in één. Bovendien neemt hij bijna net zoveel plek in als de cv-ketel die vaak al in de woning hangt. Er zijn daardoor eigenlijk geen praktische problemen die de plaatsing van dit toestel tegenhouden.”

 

Ook voor kleine woningen

 

Behalve op de particuliere woningbezitter mikt Remeha met de Elga Ace All-in-one ook heel nadrukkelijk op woningcorporaties, vertelt Joy den Hartog, senior accountmanager bij Remeha. “Het bezit van woningcorporaties bestaat over het algemeen uit eengezinswoningen en appartementen die wat kleiner zijn dan de gemiddelde koopwoning. De ruimte voor een technische installatie is daardoor ook vaak beperkter. Het mooie van de Elga Ace All-in-one is dat hij probleemloos op de plek past waar de oude cv-ketel al hangt. Hij is alleen 15 cm dieper. Maar die extra ruimte vormt bijna nooit een obstakel.”

 

“Daarnaast biedt dit nieuwe toestel ook veel installatie- en onderhoudsgemak. Het toestel in de woning bestaat uit twee, aan elkaar te klikken delen. Een persoon kan de losse delen eventueel naar zolder brengen. Ook kan de installateur eerst het achterste deel, de warmtepomp, installeren. Daar zitten ook alle aansluitingen voor zowel warmtepomp als ketel, evenals de gas- en elektriciteitsaansluiting. Hiermee kan hij de hele installatie voorbereiden, om daarna alleen nog het keteldeel eraan te klikken.” Volgens Den Hartog is het toestel ook zeer onderhouds-vriendelijk. “Je kunt de zijkanten eraf halen, zodat je overal goed bij kan. En door de afsluiters kun je, als dat nodig is, het keteldeel eenvoudig loskoppelen voor onderhoud of reparaties.”

Uitstekende prestaties

 

Bruins en Den Hartog zien dus veel kansen voor dit nieuwe toestel, ook omdat de prestaties opvallend goed zijn. Allereerst is het toestel erg stil. Dit geldt voor de buitenunit, maar ook voor het toestel dat binnen hangt. “Belangrijk voordeel is verder dat de hr-ketel met een factor 10 kan terugmoduleren. Op die manier kunnen we de warmtepomp maximaal benutten en hoeft het keteldeel voor ruimteverwarming minimaal bij te springen. Doordat hij zo ver terugmoduleert, blijft het gasverbruik beperkt.” “De total cost of ownership ligt echt heel laag”, vult Den Hartog zijn collega aan. “Omdat het toestel het energielabel A+++ heeft, komt hij ook nog in aanmerking voor de hoge ISDE-subsidie.”

Midden en hoge temperaturen

 

Een heel ander toestel, maar met minstens zulke hoge prestaties, is de Remeha Effenca MT & HT. De Effenca is een grootvermogen lucht/water-warmtepomp die bij een geschikt afgiftesysteem een gebouw niet alleen kan verwarmen maar ook kan koelen. In een renovatieproject of tijdens groot onderhoud kan men dit toestel tevens in een hybride systeem met cv-ketel inpassen. Maar in nieuwbouw of bij vergaande renovatie functioneert de Effenca net zo makkelijk in een all-electric warmtepompsysteem. De midden-temperatuurvariant, de Effenca MT, werkt met het koudemiddel R32 en kan aanvoertemperaturen leveren tot 60°C. Bij de Effenca HT, die het milieuvriendelijke koudemiddel propaan R290 gebruikt, zorgt het toestel voor hogere temperaturen. In dat geval is de maximale aanvoertemperatuur 80°C. Zelfs bij een buiten-temperatuur van -15°C levert deze warmtepomp nog 70°C water.

Scroll Inverter en grotere vermogens

 

De Effenca MT & HT presteren altijd op een optimaal rendement dankzij de toegepaste Scroll Inverter. Deze technologie zorgt ervoor dat de warmtepomp kan terugmoduleren naar een lager vermogen, bijvoorbeeld wanneer de warmtebehoefte van de gebruiker minder groot is. De warmtepomp start ook altijd in de laagste stand op, met als gevolg een minder hoge piek in het stroomverbruik.

 

De Effenca MT & HT-warmtepomp kan vermogens tot 40 kW leveren. Door deze warmtepomp in een cascade-opstelling te plaatsen, wordt het mogelijk om ook grotere vermogens te realiseren. Overigens werkt Remeha op dit moment aan een volgende stap in de ontwikkeling van deze apparaten, zodat ze binnenkort het aanbod met grotere vermogens kan uitbreiden. Op termijn zullen toestellen met vermogens tussen de 50 en 200 kW beschikbaar zijn. Daarmee kan de installateur bijvoorbeeld grote kantoorgebouwen en fabriekshallen met één toestel van een compleet warmtepompsysteem voorzien.

Zeer lage geluidsbelasting

 

Ook de Effenca valt op door zijn lage geluidproductie. “Dit dankt het toestel hoofdzakelijk aan zijn ontwerp”, zegt Gaston Plante, senior application engineer bij Remeha. “Het buitendeel is groot en dat betekent dat hij ruim is gedimensioneerd. In de praktijk hoeft het toestel eigenlijk nooit op 100 procent van zijn vermogen te draaien om een gebouw comfortabel te verwarmen of te koelen. Dat merkt de gebruiker als hij of zij in de buurt van het buitendeel staat. De geluidsdruk van dit toestel blijft in praktisch elke situatie ruim onder de wettelijk voorgeschreven normen die in ons land en in Europa gelden. Dat betekent alleen niet”, gaat Plante verder, “dat je geen aandacht aan geluid moet besteden als je een dergelijk toestel plaatst. Het is een groot toestel, dus je moet wel degelijk de vereiste installatievoorschriften toepassen om bijvoorbeeld contactgeluid te voorkomen. Mijn advies is ook altijd om voor je installeert met buren te overleggen. Als je vooraf de installatie van een buitenunit aankondigt, dan ervaren mensen veel minder en vaak helemaal geen overlast, dan wanneer je niets bespreekt en mensen er later achter komen dat er een buitenunit bij een naburig pand of naastgelegen woning is geplaatst. Geluid is niet alleen een aandachtspunt, maar voor een groot deel ook psychologie.”

Eindeloos veel

voordelen.

Check

Verduurzamen is eigenlijk altijd maatwerk. In sommige gevallen mag en kan dit alleen met slimme verbeteringen, terwijl in andere situaties de weg naar energieneutraal een meer voor de hand liggende optie is. Bekijk de mogelijkheden op de website.

Meer weten?

 

Heb je ook een verduurzamings-vraagstuk en wil je dat wij meedenken met alle betrokken partijen? Neem dan contact op met de verduurzamingsspecialisten van Remeha voor een passend advies.

02