Steeds vaker moeten installateurs in hun renovatie-, nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten keuzes maken uit veel mogelijkheden. Opties die in de huidige transitie ruimer en innovatiever zijn dan ooit tevoren. Om op een slimme en deskundige manier die selectie te kunnen maken, kijken ze steeds vaker naar hun leverancier voor kennis. De informatie en hulp die zij bieden, helpt hen om een passende oplossing uit te werken. Het is een rol die steeds meer installateurs herkennen en gebruik van maken.

INTRODUCTIE

Installateurs herkennen en gebruiken Remeha als kennisleverancier 

We kunnen elkaar versterken

en verantwoordelijkheden

delen”

Richard Oudenaller
directeur van MIT Installatietechniek uit Almere

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar duurzaamheid in de utiliteit? Neem dan snel contact met ons op!

Nu de mogelijkheden steeds ruimer worden, is het belangrijk om een vraag van de klant van zoveel mogelijk kanten te bekijken. Omdat je natuurlijk nooit exact weet - zeker in deze tijden niet - welke opties een leverancier precies kan bieden en welke van die opties het beste bij een situatie past, is het erg prettig als zo’n leverancier naast zijn product ook aanvullende kennis levert”, vertelt Marcel Reiner van Caris & Reiner Installatietechniek uit Sittard. “Wij zoeken dat bij leveranciers, zoals Remeha, met wie wij al jaren intensief samenwerken. Voor mij zijn zij zo’n typische leverancier die we er altijd bij kunnen roepen om in een vroeg stadium van een opdracht mee te denken. Juist als wij nadenken over een specifieke vraagstelling van de klant, kunnen zij, naast de voor de hand liggende oplossing, ook één of meerdere alternatieve invullingen laten zien.”


Innovatieve energievoorziening

Volgens Reiner was dat ruim tien jaar geleden al zo, toen Remeha voor een van zijn projecten met de mogelijkheid van de gasabsorptie warmtepomp aankwam. Maar dit gebeurde ook zeer recent toen Reiner voor het project Superlocal, een circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad, voor een flat met 114 woningen een innovatieve energievoorziening mocht ontwerpen. “Samen hebben we alweer een paar jaar terug, toen het bouwteam met het ontwerp bezig was, gekeken wat de mogelijkheden zijn. Het is deels een bestaande flat, die volledig tot het casco is gestript, en deels nieuwbouw. Juist door die combinatie en de mogelijkheden die dit bood voor het afgiftesysteem, maar ook rekening houdend met de financiële mogelijkheden van de klant, hielp Remeha ons met het ontwerp van een hybride installatie.” De flat wordt begin 2022 opgeleverd met vier Gas 220 hr-ketels en op het dak twee Remeha E-HP lucht/water-warmtepompen. In iedere woning staat dan nog een boosterwarmtepomp met voorraadvat voor het warm tapwater.

Next

We kunnen elkaar versterken en verantwoordelijkheden delen

02

Marcel Reiner
Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard

Scherpe aanbieding doen

“Tegenwoordig zien we bij vervanging steeds vaker de wens voor een bepaalde mate van verduurzaming ontstaan”, gaat hij verder. “Een bedrijf als Remeha heeft echt van elke verduurzamingsoptie de producten én de kennis in huis. Aan de andere kant weten we ook dat er vanuit het verleden in veel gebouwen een overcapaciteit is geïnstalleerd. Met de input en adviezen die zo’n grote fabrikant extra kan bieden, kunnen we vaak een scherpe aanbieding doen. Juist omdat we met moderne staande ketels of met een cascadesysteem minder capaciteit hoeven te installeren om toch het vereiste comfort te bieden.” Ook gebruikt Oudenaller die kennis graag bij zaken als het vernieuwen of moderniseren van de warm-watervoorziening in verpleeghuizen, een doelgroep die MIT Installatietechniek regelmatig bediend.


Vooraan bij nieuwe ontwikkelingen

“Een bedrijf als Remeha staat gewoon vooraan bij nieuwe ontwikkelingen. Geruime tijd terug hadden ze al concepten met de gasabsorptiewarmtepomp. Nu zijn het hybride systemen die steeds meer in trek zijn. En straks lopen ze ook voorop met hun innovaties op het gebied van waterstof. In onze praktijk is dat nu nog niet aan de orde, maar het is wel goed om een partner te hebben die deze zaken voor de wat verdere toekomst in hun gesprekken met ons, en met onze klanten, kan meenemen. Dan hoeven we dat ook zelf niet allemaal precies te weten. We moeten ons al in zo veel aspecten van het vak verdiepen. Een leverancier die zijn rol een breder interpreteert dan puur het leveren van het product, is in deze drukke tijden erg welkom.”

Totale concept versterken

“In dit soort projecten en verduurzamingstrajecten, betrekken wij leveranciers graag in een vroeg stadium bij het bouwteam. Naast de technische input van bijvoorbeeld producten versterken zij vaak het totale concept dat we een opdrachtgever kunnen aanbieden. Verder zijn deze fabrikanten ook bereid om, waar het om hun deel van de installatie gaat, verantwoordelijkheden te delen en te nemen. Zo hebben we in het verleden micro-wkk’s van Remeha toegepast. Dit waren zeer innovatieve toestellen, en dan is het prettig als je weet dat een fabrikant met kennis en kunde klaar staat, en ook zijn verantwoordelijkheid pakt als dat nodig is. Die rol, en de kennis die zij brengen, maakt ook dat we een leverancier een voorkeurspositie geven. Dat zijn zaken waarop we selecteren”, vindt Reiner. “En dan is het handig dat een ketelfabrikant niet alleen de juiste ketel of warmtepomp levert, maar ook de kennis van bijvoorbeeld de regelstrategie, van warmteopslag of tips voor het meest passende afgiftesysteem.”


Passend voorstel

Ook Richard Oudenaller, directeur van MIT Installatietechniek uit Almere, blijkt bijzonder tevreden over de kennis die zijn leverancier hem te bieden heeft. “Al een aantal keer heb ik bij een specialistische vraag van de klant in een vroeg stadium Gosse Visser van Remeha meegenomen. Hij of een van zijn collega’s kijkt toch net weer even anders naar een vraag dan wij als installateurs. Bovendien zien zij veel verschillende projecten. Daardoor ontstaat vaak een voorstel dat net iets meer passend is of juist extra voordelen biedt”, aldus Oudenaller. Zijn bedrijf specialiseert zich voornamelijk in service en onderhoud van werktuigkundige installaties in utiliteitsgebouwen. “De vervanging van cv-installaties, zodra het daar tijd voor is, is voor bepaalde klanten een logische spin-off van ons werk.”