Op 23 september heropende de burgemeester van de gemeente Nijkerk de Schimmelpenninck van der Oyeschool. Het in 1880 opgeleverde schoolgebouw van de christelijke basisschool was lang gesloten voor een grondige renovatie. Tijdens het project vervingen de (onder)aannemers het enkel glas door monumenten-beglazing, het verouderde ventilatiesysteem voor een gloednieuw ysteem en de bestaande cv-ketel met een hybride verwarmingssysteem van Remeha. Zonnepanelen op het dak zorgen dat de school duurzame energie opwekt.

PROJECT IN BEELD

Hybride systeem van 

Remeha verwarmt 140 jaar 

oud schoolgebouw

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar duurzaamheid in de utiliteit? Neem dan snel contact met ons op!

Next

Project in Beeld: Hybride systeem verwarmt 140 jaar oud schoolgebouw

04

Nieuw ketelhuis 

De positionering van het buffervat was volgens Gorter ook geen abc’tje. “Het buffervat heeft een inhoud van 800 liter. Het aanzienlijke gewicht van het toestel maakte het lastig om een plek te vinden waar deze veilig kan staan. In overleg met de school en de aannemer plaatsten we het buffervat samen met de twee verwarmingstoestellen en de bijbehorende regelkast op zolder. De aannemer bouwde hier een nieuw ketelhuis, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot de toestellen. Op de positie van het oude ketelhuis maakte het bouwteam een open kap voor de nieuwe aula van de school.”

Koppeling met gebouwbeheersysteem

“Omdat de school na de renovatie minder gas gebruikt, verkleinden we de gasmeter die het verbruik van de cv-ketels meet”, vervolgt Gorter. “Alle nieuwe installaties zijn bovendien toegevoegd aan het gebouwbeheersysteem. Hierdoor is het mogelijk om op afstand de status van verwarming en de koeling, maar ook bijvoorbeeld de ventilatie op afstand in te zien. Ook zijn alle installaties op afstand aan te sturen.”

Flexibiliteit

Gorter is ook blij met de flexibiliteit van Remeha. “We kozen voor een warmtepomp die alleen kon verwarmen, maar op het laatste moment hoorden we dat de school ook over een kinderopvang beschikt waar kinderen kunnen slapen. Deze ‘slaapruimtes’ moesten gekoeld kunnen worden. We moesten onze eisen aan de warmtepomp aanpassen, terwijl het toestel al was geleverd. Gelukkig kreeg Remeha een aanvraag voor de eerder bestelde warmtepomp en konden wij een nieuwe warmtepomp bestellen die ook kon koelen. We zijn erg blij dat Remeha zo met ons mee wilde denken in deze situatie.”

Moderniseringsslag 

Jeanette Verhoeven, directeur van de Schimmelpenninck van der Oyeschool, is tevreden over het nieuwe, hybride verwarmingssysteem. “Het pand is afkomstig uit 1880; er was dus veel winst te boeken op het gebied van verduurzaming. We wilden graag een comfortabeler binnenklimaat en tegelijker-tijd minder gas verbruiken. De nieuwe warmtepomp en cv-ketels dragen er zeker aan bij dat dit is gelukt. Wat ook fijn is, is dat we altijd bij Campus Installatie-techniek terecht kunnen als er wat is. Zelfs nu ze het zo druk hebben, komen ze bij eventuele problemen snel langs om deze op te lossen. Al met al zijn we heel tevreden; ons 140 jaar oude schoolgebouw voldoet aan de duurzaamheidsaspecten die passen bij deze tijd.”

Raad en daad 

Gedurende het renovatietraject kon Gorter rekenen op adviezen en ondersteuning van Remeha. Zo adviseerde de contactpersoon van Gorter bij Remeha welke toestellen het beste paste bij de vraag van de Schimmelpenninck van der Oyeschool. Tijdens de installatie stond een expert van Remeha met raad en daad klaar om Gorter te helpen bij eventuele vragen. Voor de inbedrijstelling van de toestellen controleerde een servicemonteur van Remeha of de warmtepomp en cv-ketels op de juiste manier waren geïnstalleerd. Vervolgens hielp de servicemonteur bij het kiezen van de juiste instellingen voor het hybride verwarmings-systeem. Remeha draagt via een onderhoudscontract ook zorg voor het onderhoud van de warmtepomp, terwijl Campus Installatietechniek het onderhoud en beheer van de cv-ketels verzorgt.

De aanleiding van de renovatie van de Schimmelpenninck van der Oyeschool was de wens om het gasverbruik te verminderen en het comfort in het gebouw te verhogen. De vervanging van de oude cv-ketel door de Remeha E-HP 44 Cool Ace leverde een belangrijke bijdrage aan het realiseren van deze wens. Doordat eerder in het renovatietraject het pand beter werd geïsoleerd, kan de warmtepomp van Remeha de klaslokalen op de meeste dagen zonder hulp naar de gewenste temperatuur brengen. Om ook op hele koude dagen een comfortabel binnen-klimaat te waarborgen, koos de school voor een hybride oplossing. Op hele koude dagen ondersteunt de Remeha Quinta Ace 90 cv-ketel de warmtepomp bij het leveren van de gewenste warmte.













Geluidsreducerende constructie

Campus Installatietechniek ontkoppelde de oude gasketels en verzorgde de installatie van de warmtepomp en de cv-ketel. “Een uitdaging daarbij was de positie van de buitenunit van de warmtepomp”, vertelt Eric Gorter, projectleider w-installatie bij Campus Installatietechniek. “Het dak was in eerste instantie namelijk niet geschikt om de buitenunit te dragen. We hebben dit opgelost door een versteviging van het dak, waardoor deze het buitendeel wel kon dragen. Verder monteerde we een speciale constructie om het trillingsgeluid van de buiten-unit te reduceren.”