PROJECT IN BEELD

De Alliantie gaat met 

RemaSOL voor optimale 

opbrengst zonne-

boilersysteem

Werken aan duurzame, betaalbare en comfortabele woningen; dat is waar woningbouwvereniging De Alliantie voor staat. De Amersfoortse woningcorporatie beheert ruim 60.000 huizen in Amsterdam, Hilversum, Almere en Amersfoort en omstreken. Toen De Alliantie bij een groot aantal woningen de bestaande zonneboilers en zonnecollectoren moest vervangen, vroeg het aan De Vreeden Installatietechniek, onderaannemer van vaste installatiepartner Energiewacht, om ‘het best mogelijke systeem’ te kiezen.

Soepel projectverloop

“De werkzaamheden zijn verder zeer goed uitgevoerd en de installaties zien er keurig uit”, vervolgt Koelewijn. “We zijn dan ook erg blij met de diensten van De Vreeden Installatietechniek en de aangebrachte zonlichtsystemen. Het project verliep soepel en we hadden gelukkig niet te maken met leveringsproblemen. Dat laatste is zeker in deze periode bijzonder, want ik hoor steeds meer installateurs klagen over vertraging bij de levering van installaties of onderdelen. Remeha leverde alles echter keurig op tijd, waardoor de werkzaamheden binnen de geplande periode werden afgerond.”

Duurzaamheidscertificaat

Koelewijn vertelt dat hij erg tevreden is met de keuze voor de nieuwe zonneboilers en zonnecollectoren. “Eigenlijk was er slechts één echte uitdaging in dit project”, zegt de projectmanager van De Alliantie. “De nieuwe zonnecollectoren waren dermate nieuw dat er nog geen certificaten beschikbaar waren om het nieuwe energielabel van de woning te berekenen na de toepassing van het nieuwe zonlichtsysteem. Remeha heeft uiteindelijk deze certificaten voor ons aangevraagd en geeft ons deze bij de oplevering van de zonneboilersystemen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of over wat Remeha kan betekenen op jouw weg naar duurzaamheid in de woningbouw? Neem dan snel contact met ons op!

Verduurzamen door innovatie

06

Next

De belangrijkste eis van De Alliantie aan de nieuwe zonneboilersystemen was een hoge efficiëntie. “Het uitgangspunt bij de vervanging van de zonnecollectoren en zonneboilersystemen was dat de woningen minimaal op hetzelfde niveau bleven wat betreft het energielabel”, licht Klaas Koelewijn van De Alliantie toe. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we bij het vervangen van duurzame installaties een stap terugdoen qua energielabel. Verder zochten we een gebruiksvriendelijk systeem dat relatief weinig onderhoudt vergt.”

Optimale verhouding prijs-opbrengst

Om een zonneboiler te vinden die aan de eisen van De Alliantie voldeed, nam De Vreeden Installatietechniek contact op met Freek Belterman, accountmanager nieuwbouw en woningbouwcorporaties bij Remeha. “Samen keken we welke zonneboilersystemen pasten op de bestaande installaties in de woning”, zegt Belterman. “Uiteindelijk kwamen we uit bij het Remeha RemaSOL zonneboilersysteem met een inhoud van 90 liter. In combinatie met de nieuwe zonnecollectoren van BDR Thermea vormt de zonneboiler een zonlichtsysteem met een optimale opbrengst in verhouding tot de kosten. Het systeem biedt daarnaast ook de gebruiksvriendelijkheid die De Alliantie wenst. Bovendien is de benodigde onderhoudsfrequentie relatief laag.”


Brede montagemogelijkheden

Belterman geeft aan dat de gebruiksvriendelijkheid, het onderhoudsarme karakter en de hoge opbrengst niet de enige voordelen zijn van het zonlichtsysteem dat hij samen met De Vreeden Installatietechniek als voorstel uitwerkte. “Een extra pluspunt voor de installateur is dat de RemaSOL zo licht en compact is, dat deze gemakkelijk is aan te brengen. Hierdoor hebben zowel de opdrachtgever als de installateur meer keuzevrijheid als het gaat om de positie van de zonneboiler. Ze kunnen het voorraadvat op veel verschillende plekken plaatsen; de boiler is zelfs zeer geschikt om in kleine ruimtes te zetten. Bevestiging aan de muur is ook eenvoudig door de standaard meegeleverde bevestigingsbeugel.”


Systeem onder druk

Ook bij de zoektocht naar de meest geschikte zonnecollectoren voor de woningen van De Alliantie trok installateur De Vreeden Installatietechniek samen met Belterman op. “We keken daarbij onder meer naar de grootte van de verschillende zonnecollectoren die beschikbaar zijn en kozen voor de collector die qua maatvoering het dichtst in de buurt kwam bij de bestaande collector. Een belangrijk gegeven bij de uiteindelijke keuze voor het type zonnecollectoren was de randvoorwaarde van De Alliantie om het zonlichtsysteem uit te voeren als een systeem onder druk. De opdrachtgever had slechte ervaringen met leegloopsystemen en wilde elk risico op het kapotvriezen van zonnecollectoren uitsluiten door gebruik te maken van antivriesmiddel glycol als solarvloeistof. De keuze viel uiteindelijk op zonnecollectoren van BDR Thermea, het moederbedrijf van Remeha. Bij het vervangingsmoment van de ketels, plaatst De Vreeden Installatietechniek ook Remeha-toestellen in de woningen. De warmtevoorziening van de woningen worden straks dus volledig verzorgd door installaties van BDR Thermea en Remeha.”