In een paar decennia is Van Dorp uitgegroeid van traditioneel installatiebedrijf tot een landelijk opererende, technisch dienstverlener. Het familiebedrijf biedt inmiddels werk aan zo’n 1.400 mensen. De vestiging van Van Dorp in Rotterdam verhuisde eerder dit jaar naar een ruim kantoorpand in Brainpark III, vlakbij de Van Brienenoordbrug. “Voor we hierin trokken, hebben we het pand, dat in 2004 is gebouwd, volledig gerenoveerd, zodat ook dit gebouw een voorbeeld kan zijn voor onze opdrachtgevers.” 

lres_web_pjf_1011.jpg

VERDUURZAMEN DOOR INNOVATIE

Met innovaties in eigen

bedrijfsvoering geven we

het voorbeeld

Pijl: Volgende scene (copy)

Typisch een familiebedrijf 

Sinds 2008 opereerde Van Dorp Rotterdam vanuit een kantoor in Heijplaat, in de Rotterdamse haven. 
Toen die vestiging te klein werd, verhuisde Van Dorp naar het huidige kantoor, waar ruimte is voor 250 medewerkers. “Ons bedrijf in deze regio is ontstaan door een bundeling van diverse familiebedrijven die Van Dorp samenvoegde. De meest recente groei kwam vooral na de overname van installatiebedrijf Van Galen”, vertelt Groen, die zelf bij Van Galen werkzaam was. “Van Galen was, zoals veel van de overgenomen bedrijven, een typisch familiebedrijf dat bij uitstek past in de cultuur van Van Dorp, een onderneming die de waardes en uitgangspunten van het familiebedrijf centraal stelt.” Het huidige kantoorpand is volledig gemoderniseerd, waardoor nu de warmtepompen de basisverwarming en de koeling verzorgen, terwijl de aansluiting op de stadsverwarming alleen nog als piekverwarming dienstdoet. Verder ligt het dak vol met zonnepanelen en is het plafond van de bovenste verdieping en een deel van de begane grond bedekt met phase change material (PCM’s), een materiaal dat als energiebuffer dienstdoet. 

Bij de vestiging in Rotterdam zijn meerdere bedrijfsonderdelen van de technisch dienstverlener gehuisvest. Zo zijn daar onder meer de afdelingen Van Dorp Projecten en Van Dorp Installaties gevestigd. Bij dat laatste onderdeel werken Piet Korteweg, adjunct-directeur voor installatieprojecten en Denis-Jan Groen, adjunct-directeur technisch beheer. Korteweg is bij Van Dorp Installaties verantwoordelijk voor klantspecifieke projecten; dat wil zeggen voor grote vervangingen en nieuwbouw. Terwijl zijn collega Groen de leiding geeft aan een snelgroeiende afdeling technisch beheer en onderhoud. “Van Dorp Rotterdam is een van de grote vestigingen, maar wij hebben dan ook een regio met enorm veel bedrijvigheid en utiliteitsgebouwen. In Rotterdam zelf zitten veel opdrachtgevers; daar hebben we veel panden in beheer. Maar ook de omliggende gemeenten en het hele havencomplex vormt een enorme afzetmarkt. Bovendien zijn wij inmiddels een complete technisch specialist, met niet alleen werktuigbouwkunde, maar ook elektrotechniek, meet- en regeltechniek en een afdeling calculatie en innovatie”, vertelt Korteweg. 

quinta_ace_detail_zwa... (copy)
photo-2020-10-21-13-0...

Meewerken aan waterstof 

“Verder zie je rond ons pand een flink aantal laadpalen; een voorziening die de komende tijd verder zal groeien omdat we bij Van Dorp zoveel mogelijk mensen elektrisch willen laten rijden”, zegt Korteweg. Zelf rijdt hij, evenals Groen, in een auto op waterstof, ook een duurzaam vervoersmiddel. “Wij zien echt goede mogelijkheden voor waterstof, zeker in de utiliteit en in onze regio. Op Goeree-Overflakkee werken wij al mee aan de ontwikkeling van een waterstofhub (InnovaHub). Daar zal volgend jaar, als het volgens planning verloopt, met duurzame stroom waterstof worden gemaakt om een cluster van woningen met waterstof te verwarmen. We snappen ook dat waterstof - zeker in de gebouwde omgeving - nog veel haken en ogen kent, maar het is wel een ontwikkeling die heel goed past bij het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen fors terug te dringen”, zegt Korteweg.  





Hybride verwarmingsinstallaties 

“In de utiliteit kun je al grote stappen zetten wanneer je bestaande klimaatinstallaties hybride kunt maken”, vult Groen zijn collega aan. “In de meeste situaties zal dat een combinatie zijn van warmtepompen met gasketels voor het piekvermogen. En op termijn kun je die gasketels wellicht voeden met groen gas of waterstof. Zo kunnen gebouweigenaren stap voor stap, maar toch met een forse impact, hun gebouwen verduurzamen.” Voor Groen en Korteweg is Remeha al jarenlang een zeer betrouwbare partner. “Als we in de utiliteit over ketelvervanging praten, dan kiezen we eigenlijk altijd voor Remeha. Zij leveren kwalitatief zeer goede producten”, zegt Korteweg. “En ook in onze onderhouds- en beheercontracten is het gewoon een super degelijk product”, vertelt Groen. “Omdat we zoveel Remeha-toestellen tegenkomen is het voor onze monteurs ook hét merk waarvan ze veel kennis in huis hebben. Zoals we dat ook hebben van Priva gebouwautomatisering. Natuurlijk komen we ook andere merken tegen, en hebben we ook daar voldoende kennis van, maar er is altijd een speciale klik met enkele A-merken waarnaar dan ook een bepaalde voorkeur uitgaat.” 

Next

06

Verduurzamen door innovatie

Adviseren en voorrekenen 

Bij Van Dorp Rotterdam merken ze duidelijk dat hun klantenkring het verduurzamen van vastgoed steeds belangrijker vindt. Korteweg: “Eigenaren die van plan zijn om ketels te vervangen, kunnen we steeds beter laten zien en ook voorrekenen hoe rendabel het is om op natuurlijke momenten aan verduurzaming te beginnen. En soms wordt de noodzaak voor verduurzaming ingegeven door regelgeving waaraan onze klanten moeten voldoen. Het energielabel C, dat in 2023 verplicht is voor kantoren, is daar een goed en actueel voorbeeld van. De ene keer begint onze inzet bij het aanpassen van het ventilatiesysteem, door warmteterugwinning toe te voegen. Een andere keer is het door warmtepompen te installeren of het afgiftesysteem voor lagere temperaturen geschikt te maken. Zo wilde één van onze klanten recentelijk de ketels in hun kantoorpand één op één vervangen. Wij lieten zien dat een hybride oplossing voor hun situatie een flinke besparing oplevert, waarna zij vrij snel voor de oplossing met warmtepompen kozen.” 

“Ook bij onze onderhouds- en beheerklanten letten wij goed op wanneer de mogelijkheden zich voordoen. In principe is het niet duurzaam om een goed draaiende installatie te vervangen. Maar als het vervangingsmoment nabij is, staan wij wel paraat om verduurzamingskeuzes voor te leggen”, vertelt Groen. “Daarom kruipen wij graag zo dicht mogelijk tegen onze klant aan, zodat wij weten hoe de klant in deze problematiek staat, en hoe wij verstandige en passende oplossingen kunnen aanbieden.”
van_dorp_ciso.jpeg

Naast de vestiging in Brainpark III, heeft Van Dorp ook een kleine vestiging in het centrum van Rotterdam. Met deze vestiging beproeft Van Dorp een concept om met zero-emissie beheer en onderhoud in het centrum van grote steden te kunnen uitvoeren. Alle monteurs rijden vanuit deze vestiging op speciale, moderne elektrische voertuigen naar de klant. Dit unieke concept is eind 2020 gelanceerd onder de naam Van Dorp City Solutions, kortweg Van Dorp CISO. De gemeente Rotterdam omarmt deze initiatieven van harte en wil niets liever dan de uitstoot van uitlaatgassen tot nul reduceren. Logisch dat Van Dorp juist dit concept in Rotterdam heeft gelanceerd. 

Minder CO2-uitstoot via Van Dorp City Solutions

lisa-klein-klouwenberg-web.jpg

Ook verduurzamen?

Bekijk dan onze Duurzaam Verdienen tool of neem contact op met jouw accountmanager bij Remeha.