gieterij_164.jpg tekengebied_1.png
Pijl: Volgende scene

VERVOLG

Ontwerpers van 

de warmte van nu

Introductie eerste ketel-serie

In hetzelfde jaar waarin Van Reekum zijn technisch handelsbureau opricht, introduceert de voorloper van Remeha de eerste gietijzeren ketel. Met de productie van de A-serie is het eerste Remeha-model een feit! Deze ketel werkt nog op vaste brandstoffen en is niet kieskeurig; de ‘A’ van de eerste serie staat voor ‘allesbrander’. Later voegt het bedrijf ketels aan het assortiment toe die specifiek zijn gericht op de verbranding van olie.

naamloos-gescand-01.jpg

Next

05

Ontwerpers van de warmte van nu

Van eerste gasketel naar hr-ketels

In 1950 brengt Remeha de eerste gasgestookte staande ketels op de markt: de Gas I- en Gas II-serie. Van Reekum speelt daarmee in op de toegenomen beschikbaarheid van gas en de mogelijkheid om hiermee op relatief eenvoudige wijze grote oppervlaktes te verwarmen. De verkoop van gasketels stijgt in de jaren hierna sterk, zeker na de ontdekking van een enorme gasbel in Slochteren.

Familiebedrijf wordt stichting

Om alle stormen te kunnen weerstaan, besluiten Andries van Reekum (zoon van de oprichter) en zijn neef Richard van Reekum om de aandelen van het bedrijf in een stichting onder te brengen. Dit moet de continuïteit van de onderneming waarborgen en voorkomen dat het bedrijf door vererving uit elkaar valt. Het omzetten van de bedrijfsstructuur naar een stichting blijkt een gouden zet. Het zorgt ervoor dat Remeha kan uitgroeien tot een grote, internationale onderneming. In 1995 komt Remeha in handen van de derde generatie Van Reekum. Na de dood van zijn vader Andries neemt Hans van Reekum de leiding van het bedrijf over.

Transitie naar specialist in warmte

In 2002 treedt een nieuw directieteam aan dat een frisse wind laat waaien. Remeha is inmiddels bekend als specialist op het gebied van staande ketels, maar maakt in deze periode ook grote stappen in de markt voor wandketels en innovatieve warmtapwatersystemen. Mede door verschillende overnames waardoor uiteindelijk de BDR Thermea Group ontstaat, kan Remeha steeds meer producten en systemen aan zijn assortiment toevoegen. Na 2010 gaat het vizier nadrukkelijk ook op het thema verduurzaming. Remeha ontwikkelt de eVita; een hr-ketel die tevens elektriciteit opwekt. Nog recenter zijn er de innovatieve ontwikkelingen die zorgen dat de nieuwste series cv-ketels van Remeha deels of volledig op waterstof werken. 


Gasgestookte én elektrische oplossingen

Remeha stapt ook in de markt voor warmtepompen, waardoor het bedrijf eveneens voor dit segment van de markt een hoogwaardig en zeer efficiënt productpakket aanbiedt. De verbreding van een bedrijf dat alleen aardgasgestookte toestellen bouwt en verkoopt naar een onderneming die voor elke energiedrager hoogwaardige oplossingen aanbiedt, is in volle gang. In het huidige decennium voorziet Remeha een belangrijke rol voor hybride verwarmingsinstallaties; systemen waarin elektrische warmtepompen worden aangevuld met gasgestookte ketels of een andere warmtebron. Want één ding is zeker: zo homogeen als de markt voor aardgasgestookte klimaatinstallaties was, dat wordt hij in de toekomst niet meer. Remeha heeft echter alles in huis om op de enorme variatie aan wensen en (wettelijke) eisen in te spelen.

stempellokaal_1933_anp.jpg

Een weg vol obstakels

De reis die Van Reekum Metaal Handel doormaakt richting het bedrijf dat we vandaag kennen, staat niet enkel in het teken van hoogtepunten. Al in de beginjaren kreeg Van Reekum te maken met een flinke uitdaging. De beurscrash van 1929 leidde in Nederland tot de grootste economische crisis van de twintigste eeuw. Hierdoor moest Van Reekum in 1935 zijn handelsactiviteiten staken. In de oorlog valt de productie stil, maar richting het einde van de oorlog is Van Reekum toch in staat om weer een kleine fabriek op te starten die potkachels maakt. In de jaren zeventig zorgt de energiecrisis voor het besef dat ons aardgas ooit opraakt. Remeha draait deze dreiging om in een kans, door van de eerste hr-ketel - die Gasunie ontwikkelde - een eigen ontwerp te maken en deze in productie te nemen.

kat027.jpg
naamloos-gescand-01.jpg

Hij is al 13 jaar met pensioen, maar Gurdev Singh is nog steeds verbonden met Remeha. Hij heeft 29 jaar bij Remeha gewerkt in functies van productiemedewerker tot leidinggevende ketelassemblage. Daarnaast heeft hij mee gewerkt aan de ontwikkeling én productie van veel verschillende producten. “Ik kom nog een paar keer per jaar in het bedrijf en zie dan nog veel goede contacten van de tijd toen ik er werkte. Ik voel me altijd welkom. Het is een maatschappelijk verantwoorde en een erg sociaal betrokken onderneming.”

Gurdev heeft circa 15 jaar in de ondernemingsraad gezeten. “Zo bleef ik altijd goed geïnformeerd. Er vonden in die jaren namelijk veel overnames en veranderingen plaats. Ik begon bij de productie van staande ketels, zag door de jaren heen veel nieuwe producten komen en was tijdens mijn carrière ook intensief betrokken bij kwaliteitstrajecten. Bij Remeha staat service voorop. Met hun visie en aanpak blijft Remeha een prominente speler in de markt.” 

Gurdev Singh
productiemedewerker en 

leidinggevende ketelassemblage

esmeralda.jpg (copy)

Al 37 jaar werkt Esmaralda Kars bij Remeha, waar zij op dit moment als functioneel applicatiebeheerder actief is. “Ik ondersteun onze marketeers en brandmanagers met het beheer en onderhoud van de CRM-systemen. Je kunt wel zeggen dat het ondersteunen van de verkoop de rode draad is in mijn carrière. Van typemachine naar cloud-systemen; die ontwikkeling heb ik hier volledig doorlopen. Vaak was ik de eerste gebruiker van nieuwe, innovatieve methoden. Als key user mocht ik mij veel moderne technieken eigen maken om vervolgens anderen in het bedrijf te helpen die technologie ook te gebruiken.

De kracht in dit bedrijf zit hem echt in de sociale verbanden. Wie hier een tijdje werkt, kent bijna iedereen. Remeha is een bedrijf waar we heerlijk informeel met elkaar omgaan. Het is een warm bedrijf en natuurlijk ook een bedrijf dat door jaren heen altijd goed geleid is en financieel gezond is. Doordat we nu heel duidelijk ons productassortiment en onze diensten aan het verbreden zijn, zie ik de toekomst ook heel zonnig tegemoet.”

Esmeralda Kars
functioneel applicatiebeheerder

foto-esmaralda.jpg

Maar liefst 43 jaar werkte Leo Slijkhuis bij Remeha. Toen hij drie jaar geleden met pensioen ging, had hij niet op alle, maar wel op veel verschillende afdelingen gewerkt. “Ik begon als voorman elektromonteur onderhoudsdienst, onderhield en repareerde daar de technische systemen voor het bedrijf. Daarna werkte ik vele jaren in verschillende functies waarvan de meeste op de ontwikkelingsafdeling. Met een uitstapje naar de serviceafdeling en daarna weer heel wat jaren op de afdeling kwaliteit waar ik de kalibratie van alle meetmiddelen binnen het bedrijf onder mijn hoede had. Want dat is echt Remeha. Wil je jezelf uitdagen, dan krijg je de ruimte om je te ontwikkelen. Dat kan ook makkelijk, want er veranderde veel in onze markt de afgelopen jaren. Misschien nu nog wel meer dan vroeger.

Ik ben ook 30 jaar betrokken geweest bij de personeelsvereniging, waarvan vele jaren als voorzitter. De saamhorigheid, de mooie evenementen en alle activiteiten heb ik echt van dichtbij meegemaakt. Elk jaar opnieuw organiseerden we bijzondere events: fietstochten, feestavonden op een hoog niveau en de populaire sinterklaasviering. Dit is echt een bedrijf waarin heel goed en uitgebreid aan de medewerkers wordt gedacht. Dat zorgt ook voor mooie herinneringen die mij altijd bijblijven.”

Leo Slijkhuis
voorman elektromonteur 

onderhoudsdienst, ontwikkelings-, 
service- en kwaliteitsmedewerker

esmeralda.jpg (copy1)


Ontwerpers van 

warmte van nu 

aan het woord